Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat intr-un interviu acordat cotidianului norvegian Verdens Gang ca ingerintele Statelor Unite si ale statelor occidentale in general in afacerile interne ale altor tari aduc o lovitura grea stabilitatii internatioale, relateaza agentia Itar Tass.

Serghei LavrovFoto: AGERPRES

"Lumea a intrat intr-o perioada de tranzitie si, din cate se pare, situatia de acum este mai mult decat o alta etapa a istoriei - ne confruntam cu o schimbare a epocilor", a declarat oficialul rus.

"Se produce o redistribuire a echilibrului global de forte si aparitia unui nou sistem policentric al ordinii mondiale", a mai aratat Lavrov.

"Situatia internationala se caracterizeaza printr-o agitatie si o imprevizibilitate tot mai mari, precum si o intensificare a competitiei globale care cuprinde nu numai economia si politica, ci, alaturi de ele, valorile si modelele de dezvoltare", sustine Lavrov.

"Formarea noii lumi merge mana in mana cu alti numerosi factori care fac imaginea relatiilor internationale sa fie mult mai neregulata si mai multifatetata decat anterior", afirma ministrul rus.

"Zonele de conflict se extind iar conflictele izbucnesc cu o frecventa mai mare din cauza agravarii crizelor interne, hranite de cauze interetnice si interreligioase", considera oficialul de la Moscova.

Toate acestea produc agregarea elementelor haosului si anarhiei in afacerile internationale, sustine Lavrov, care se arata insa increzator ca problemele mondiale actuale pot fi rezolvate doar prin eforturi colective ale comunitatii internationale pe baza rolului central al ONU.

Aceasta ar presupune insa, in viziunea oficialului rus, elaborarea unor abordari comune fara standarde duble.

"Din nefericire, observam incercari din partea Statelor Unite si a altor tari occidentale de a impune modelele lor altora, de a se amesteca in afacerile interne ale unor state suverane pentru a-si atinge propriile obiective geopolitice, extinzand, in acest proces, principiile de baza ale legii internationale", continua Lavrov.

Potrivit ministrului rus, "aceste metode de actiune au deschis usa bombardamentelor in Iugoslavia, incursiunilor in Irak, atacurilor in Libia si destabilizarii in Siria" si "toate acestea aduc o lovitura grea stabilitatii internationale".