Bilantul deceselor provocate de epidemia cu Ebola a ajuns la 4.922, din 10.141 cazuri din opt tari, a anuntat sambata Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), potrivit Reuters.

Virusul, care a ajuns si in Mali in urma mortii unei fetite de doi ani vineri, ameninta acum Coasta de Fildes.

Din cele 4922 de decese, doar 10 nu s-au inregistrat in cele trei tari lovite de epidemie - Guiness, Liberia si Sierra Leone.

Cazurile confirmate, suspecte sau posibile le includ si pe cele din Nigeria si Senegal, tari unde OMS spune ca epidemia s-a stins.

Exista cazuri izolate in Spania, in SUA si un caz in Mali.

Autoritatile din SUA au anuntat sambata sa asistentul medical din New Jersey plasat in carantina s-a dovedit a nu fi infectat cu virusul febrei hemoragice.

Din pacate, numarul real al cazurilor ar putea fi de trei ori mai mare. OMS afirma ca multe familii tin rudele infectate acasa decat sa ii duca in centre de tratament, multe dintre acestea refuzand internarile, pentru ca nu mai au paturi.

OMS spune ca 15 state africane, inclusiv Coasta de Fildes, prezinta risc ridicat ca virusul sa patrunda pe teritoriul lor.

Mai multe persoane din Mali au fost expuse virusului pentru ca fetita, care ulterior a murit, a fost dusa acasa in timp ce prezenta simptome. Circa 43 de persoane cu care a intrat in contact, inclusiv 10 cadre medicale, sunt monitorizate.

In total, pana acum au fost infectate 450 de cadre medicale - unul in Spania si trei in Statele Unite, iar 244 dintre acestea au murit.