Ajutorul pentru tarile africane afectate de Ebola ar trebui sa domine discutiile intre ministrii europeni ai Afacerilor Externe reuniti luni la Luxemburg, care ar trebui sa garanteze lucratorilor umanitari, inclusiv repatrierea de urgenta in caz de infectare. Cu mai mult de 4.500 de morti, epidemia este "criza imediata careia trebuie sa-i facem fata", a spus un diplomat european citat de AFP.

Ministrii intentioneaza sa "raspunda amenintarii intr-o maniera mai puternica decat inainte", a dat asigurari o sursa europeana pntru AFP, inainte de un summit al sefilor de stat si de guvern la Bruxelles de la sfarsitul saptamanii care ar trebui sa tina seama de masurile luate pentru a impiedica raspandirea virusului pe teritoriul european.

Ministrul german Frank-Walter Steinmeier a pledat duminica pentru crearea unei "platforme", civile care ar permite instruirea voluntarilor si formarerea unor echipe medicale de specialitate.

Pana in prezent, UE a promis aproximativ 500 de milioane de euro pentru a ajuta principalele tari afectate: Liberia, Sierra Leone si Guineea, dintre care 180 de milioane furnizati de Comisia Europeana.

Un efort insuficient pentru premierul britanic David Cameron, care cere ca acesta sa ajunga la un miliard de euro. ONG-urile, aflate in prima linie pentru tratarea pacientilor, cer insistent un sistem de evacuare medicala de urgenta.

Potrivit ONU, este nevoie de 10.000 de paturi pentru a trata pacientii cu Ebola in Africa.