Rusia si China au semnat un protocol de acord pentru construirea uneic ai ferate de mare viteza intre capitalele celor doua tari, o linie de ce ar scurta drumul de la sase zile, la numai doua, scrie AFP care citeaza presa chineza. Linia de cale ferata ar avea 7.000 km si ar putea costa 230 miliarde dolari. Relatiile dintre cele doua tari s-au imbunatatit in ultimele luni, dar asta nu garanteaza ca vor fi gasiti bani pentru un proiect atat de mare.

Intre Moscova si Beijing exista trenuri directe din 1954, dar pe calea ferata transsiberiana vitezele medii sunt mici: 40-50 km/h. Rusia s-a angajat sa construiasca linii de mare viteza pentru Campionatul Mondial de Fotbal din 2018, primul tronson promis fiind cel de 800 km dintre Moscova si Kazan (regiunea Tatarstan). Apoi, proiectul a fost pus in stand-by din cauza costurilor mari.

China, pe de alta parte, a construit in cativa ani 10.000 km de cai ferate de mare viteza si vrea sa ajunga la 16.000 km in 2020. China vrea sa si exporte tehnologia si a construit linii de mare viteza in Turcia si Venezuela.

Bugetul noii cai ferate ar fi de 230 miliarde dolari, iar expertii chinezi estimeaza ca daca vor fi gasite fonduri, totul ar putea fi gata in cinci ani, cu conditia sa se inceapa lucrarile pe toate tronsoanele. In prezent o calatorie cu trenul intre Moscova si Beijing dureaza sase zile, iar printr-o cale ferata de mare viteza durata ar fi de numai doua zile. Acum exista doua trenuri pe saptamana intre cele doua mari capitale.

Rusia s-a apropiat mult de China in ultimele luni, intre cele doua tari s-au semnat acorduri uriase in domeniul energiei, iar premierul chinez Li Keqiang a fost primit saptamana aceasta la Moscova de premierul rus Medvedev si de presedintele Putin.