Serbia nu se teme ca refuzul de a impune sanctiuni Rusiei ii va intarzia aderarea la Uniunea Europeana, a declarat presedintele Tomislav Nikolici sambata pentru un post rusesc de radio, evocand nerecunoasterea Kosovo de unii europeni, inclusiv de catre Romania, relateaza RIA Novosti, citat de Mediafax.

"Europa va incerca, cu siguranta, sa determine Serbia sa impuna sanctiuni Rusiei. Iar poate ca o asemenea incercare va avea loc in viitorul apropiat, pentru ca Europa insista asupra politicii externe comune in cadrul acordului privind aderarea noastra la UE", a declarat Nikolici intr-un interviu pentru postul de radio Rossia-1.

"De fapt Europa nu are o politica externa comuna asupra vreunui subiect. Un exemplu este recunoasterea Kosoco si Metohiei. Daca exista vreo politica externa comuna, cum a fost posibil ca o parte a membrilor UE sa nu recunoasca independenta Kosovo si Metohiei? Acestia sunt Slovacia, Romania, Spania, Grecia si Ciprul. Iar acest lucru este mult mai serios decat impunerea unor sanctiuni unui stat. De aceea, daca exista exceptii, acestea trebuie sa existe pentru toti, inclusiv pentru Serbia", a subliniat presedintele sarb.

Nikolici a spus ca nu-i este teama de amanarea aderarii Serbiei la UE din cauza politicii sale. "Atunci cand am decis sa negociem cu UE, nu am vorbit despre a impune sanctiuni Rusiei", a argumentat el.

Presedintele sarb a explicat, de asemenea, ca politica actuala a tarii sale fata de Rusia si UE este diferita de cea a Ucrainei de acum un an. "O parte a Ucrainei voia sa fie cu UE, alta voia sa fie cu Rusia. Serbia nu este divizata in acest subiect. Ea vrea sa fie atat cu Rusia, cat si cu UE. Iar acest lucru trebuie sa-i fie acordat atat de ambele", a spus el.

UE a impus mai multe randuri de sanctiunii unor banci, companii in domeniul energetic si al Apararii din Rusia, dar si anumitor rusi, din cauza presupusei implicari a Moscovei in conflictul ucrainean. Serbia a refuzat sa sustina aceste sanctiuni.

Saptamana trecuta, ambasadorul sarb in Rusia Slavenko Terzici a declarat ca "leadershipul sarb a spus clar ca nu se va alatura niciodata sanctiunilor impuse Rusiei".

Oficiali europeni si occidentali au solicitat Serbiei, candidata la aderarea la UE, sa se alature sanctiunilor impuse de Bruxelles Rusiei in urma crizei din Ucraina, insa Belgradul evita aplicarea masurilor, pentru a nu-si supara aliatul traditional. Moscova a sustinut Belgradul in mai multe dosare sensibile, in special in ceea ce priveste independenta Kosovo.

Kosovo si-a proclamat pe 17 februarie 2008 independenta, pe care Rusia nu o recunoaste, denuntand un "precedent" cauzat de ingerinte internationale, Moscova referindu-se astfel la interventia NATO in fosta Iugoslavie.