Confruntarile din capitala Republicii Central-Africane au cauzat multe victime, a declarat joi Comitetul International al Crucii Rosii, apreciind acest incident ca fiind cel mai violent de cand Natiunile Unite au preluat misiunea de mentinere a pacii, luna trecuta.

Violentele au complicat eforturile umanitare. Organizatia Medici fara frontiere (MSF) a declarat ca echipele au ramas acasa joi, iar reprezentantii Crucii Rosii au declarat si ei ca echipele acestei organizatii au fost amenintate in misiunea lor de a recupera cadavrele.

"Este intr-adevar regretabil ca asemenea actiuni pot pune in pericol orice incercare de a ajuta pe cei raniti", a spus Antoine Mbao Bogo, presedintele Crucii Rosii din Republica Central-Africana. Organizatia sa a declarat initial ca violentele s-au soldat cu 12 morti, insa echipele sale nu au avut acces in toate zonele.

Confruntarile au debutat joi, cand un fost luptator al coalitiei musulmane rebele "Seleka" a fost ucis de militiile crestine "anti Balaka", care i-au mutilat corpul inainte de a-l arde, au declarat martorii.

Omul a fost acuzat de lansarea a doua grenade, una din ele fiind trimisa intr-o fortareata anti-Balaka, situata in nordul orasului, determinandu-i astfel pe luptatorii anti-Balaka sa-l urmareasca. "A fost urmarit de luptatorii anti-Balaka, care l-au prins, l-au ucis si i-au ars corpul", a marturisit un locuitor din Bangui, Wilfried Maitre.

Represaliile luptatorilor mususlmani au avut ca rezultat moartea a doua persoane, printre care un sofer de taxi. Alti soferi de taxi au protestat, contribuind astfel la cresterea tensiunilor.

Miercuri, luptatorii anti Balaka au facut o parada pe strazile orasului, aratandu-si armele si tragand in aer, a declarat Pieterjan Wouda, reprezentant al organizatiei Medici Fara Frontiere. " A fost ceva ce n-am mai vazut de mult timp", a adaugat acesta.

Joi dimineata s-au auzit focuri de arme, a declarat Wouda, adaugand ca echipele MSF au ramas acasa, pentru ca n-ar fi fost in siguranta.

Coalitia rebelilor Seleka l-a rasturnat pe presedinte anul trecut, instaland pe seful lor, Michel Djotodiai in fruntea statului. Dar abuzurile impotriva drepturilor omului combinate cu actele de violenta care au avut loc in lunile decembrie si ianuarie in capitala, au determinat demisia lui Djotodia. Tara este in prezent condusa de un presedinte interimar, Catherine Samba-Panza.

Cel putin 5000 de persoane au fost ucise in decursul a 9 luni din cauza confruntarilor dintre cele 2 grupari rivale. Grupul International Pentru Crize ( GIPC) a avertizat luna trecuta ca tranzitia era periclitata. "Principalele grupari inarmate sunt dezorientate, le lipseste un lider, cauta sa isi extinda zonele controlate si practica banditismul in aceeasi masura in care fac politica" a avertizat GIPC.