Situatia continua sa ramana tensionata miercuri in sud-estul Turciei, la o zi dupa ce cel putin 14 persoane si-au pierdut viata intr-o serie de manifestatii prokurde violente, organizate pentru a denunta refuzul Guvernului de la Ankara de a interveni militar impotriva jihadistilor care vor sa ocupe orasul sirian Kobane, transmite AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE Potrivit celui mai recent bilant anuntat de autoritatile turce, 21 de persoane si-au pierdut viata in manifestatiile prokurde din tara, transmite Reuters.

Pentru prima data in ultimii 20 de ani, autoritatile de la Ankara au fost nevoite sa impuna starea de asediu in 6 provincii cu majoritate kurda pentru a incerca sa restabileasca calmul.

Militari si blindate patrulau miercuri strazile din Diyarbakir, "capitala" kurda a Turciei cu peste un milion de locuitori, parasita dupa o noapte de violente si jafuri, transmit corespondentii AFP.

Opt persoane au fost omorate marti in violentele din Diyarbakir iar peste 20 au fost ranite, printre care si 2 politisti, potrivit datelor anuntate de presa turca.

Primele confruntari violente s-au produs la inceputul dupa-amiezii intre manifestantii kurzi si fortele de ordine, in unele cartiere, militanti apopiati miscarii rebele Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) au folosit arme de foc impotriva politiei, care a ripostat cu mijloace asemanatoare.

Ciocniri violente au fost semnalate intre militantii kurzi si partizanii unor partide islamiste precum miscarea Huda-Par, acuzata ca favorizeaza jihadistii Statului Islamic care asediaza orasul sirian kurd Kobane, aflat aproape de frontiera cu Turcia.

Starea de asediu, care nu a mai fost decretata in Turcia din 1992, in plina revolta armata a Partidului Muncitorilor din Kurdistan, urmeaza sa ramana in vigoare pana joi dimineata la ora 3:00.

Compania nationala Turkish Airlines a anulat pana noi ordine toate zborurile catre Diyarbakir.

Trei persoane si-au pierdut viata marti la Mardin, doua la Siirt, una a murit la Batman si una la Mus, toate aceste localitati fiind situate in sud-estul tarii. Autoritatile au decretat stare de asediu si in Batman, Mardin, Mus, Van si Siirt.

Alte incidente s-au produs in orasele mari ale tarii, in special la Istanbul si Ankara, unde politia a intervenit cu gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestantii prokurzi.

Politia a arestat cel putin 98 de persoane la Istanbul, a anuntat guvernul.

In toate orasele, protestele au provocat pagube materiale importante, manifestantii dand foc sau stricand mai multe cladiri publice, vehicule precum si sediile Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP), formatiunea de guvernamant care conduce tara incepand din 2002.

Marti seara, vice-premierul Yalcin Akdogan i-a avertizat pe manifestanti ca "nu vom tolera niciodata actele de vandalism si celelalte acte de violenta a caror unic scop este sa perturbe pacea in tara".

Premierul islamo-conservator Ahmet Davutoglu a convocat pentru ora 11:00 GMT, la Ankara, o intalnire pe teme de securitate pentru a trece in revista evenimentele care ameninta sa puna in pericol procesul de pace cu PKK aflat in desfasurare in ultimii doi ani.

Mobilizati la apelul principalului partid politic kurd din Turcia, Partidul Democrat Popular (HDP), kurzii din Turcia - peste 15 milioane de persoane sau 20% din populatia Turciei - denunta refuzul Ankarei de a efectua zboruri militare pentru salva Kobane (Ain al-Arab, in araba), care sta sa cada in mainile Statului islamic in ciuda loviturilor repetate ale aeronavelor coalitiei.

In pofida undei verzi date saptamana trecuta de Parlamentul unei operatiuni militare impotriva Statului islamic, Ankara a refuzat pana acum sa intervina pentru a-i ajuta pe luptatorii kurzi care apara Kobane, aflat in raza de actiune a armamentului tancurilor detinute de armata turca.

Liderul intemnitat al PKK, Abdullah Ocalan, a avertizat ca caderea orasului Kobane va insemna sfarsitul procesului de pace inceput in urma cu doi ani intre Ankara si miscarea sa pentru a pune capat unui conflict care a provocat 40.000 de vieti din 1984.

Intr-un mesaj transmis marti de catre fratele sau, Ocalan a acordat guvernului termen pana la 15 octombrie pentru a reporni negocierile.

"Pace amenintata", titreaza miercuri cotidianul Hurriyet.

Amintim ca circa 400 de oameni au murit, in ultimele trei saptamani, in luptele din jurul orasului Kobane, iar aproximativ 160.000 de sirieni au parasit zona.

In ultimele zile, grupul terorist Stat Islamic a ocupat trei cartiere ale orasului sirian kurd Kobane, o zona strategica situata la frontiera cu Turcia.