Partidul Gerb al fostului premire bulgar Boiko Borisov a castigat alegerile parlamentare de duminica, in Bulgaria, cu 32,6% din voturi, cu mult in fata celorlalte sapte partide care au intrat in Parlament, potrivit rezultatelor oficiale partiale anuntate luni, scrie AFP.

Partidul Socialist, care a sustinut guvernul foarte impopular al tehnocratului Plamen Orecharski, nu a obtinut decat 15,29% din voturi, dupa numararea a 94% din voturi.

Partidul minoritatii musulmane, Miscarea pentru drepturi si libertati (MDL, liberal) a realizat un scor de 14,91% si ar putea chiar sa depaseasca socialistii dupa aflarea rezultatelor votului din Turcia, la care au participat 37.000 de emigranti bulgari, potrivit purtatorul de cuvant al Comisiei electorale Tsvetozar Tomov.

Patru sau cinci partide depasesc pragul de 4% pentru a intra in parlament: Blocul reformator (dreapta, aliat potential al Gerb) cu 8,91%, Frontul patriotic (nationalist) cu 7,32%, Bulgaria fara cenzura (populist) 5,58%, Ataka (ultra-nationalist) 4,56% si, eventual, partidul social-democrat ABV al fostului presedinte Gheorghi Parvanov cu 4,18%.

Rezultatele oficiale definitive vor fi cunoscute la mijlocul saptamanii.

Borisov s-a declarat gata sa guverneze daca obtine o majoritate parlamentara.