Separatistii pro-rusi au revendicat vineri controlul cvasi-total asupra aeroportului strategic din Donetsk, teatrul unor intense lupte cu armata ucraineana, in timp ce Kievul acuza Moscova ca trimite noi intariri rebelilor din estul Ucrainei, scrie AFP.

Intensificarea luptelor si a bombardamentelor in zonele de case din acest fief rebel, soldate cu 11 morti in doua zile, a fost denuntata drept o "escaladare periculoasa" de biroul secretarului general al NATO, la o luna dupa incheierea unui armistitiu fragil intre Kiev, Moscova si separatisti.

La un post de control situat la doi kilometri est de aeroportul din Donetsk, o echipa AFP a auzit vineri tiruri de artilerie grea si de arme automate, sustinute si regulate.

"Tirurile s-au oprit dupa 07,00 (04,00 GMT) dimineata. Noi tragem cu tunuri automotoare si ei (armata ucraineana) riposteaza asupra zonei noastre cu artilerie grea dau un pic la intamplare, nu au localizat originea exacta a tirurilor. Controlam in cea mai mare parte aeroportul, ucrainenii sunt inca prezenti intr-o cladire", a declarat un combatant, care a cerut pastrarea anonimatului.

"Controlam 95% din aeroport", a declarat la randul sau "premierul" autoproclamatei republici a Donetskului, Alexandr Zaharcenko, pentru agentia publica rusa Ria Novosti.

Purtatorul de cuvant militar ucrainean Andrii Lysenko a afirmat la finele diminetii ca armata ucraineana controla in continuare aeroportul, dupa ce a respins cu o zi in urma doua atacuri cu tancuri ale rebelilor. Doi soldati ucraineni au fost ucisi si 9 raniti in ultimele 24 de ore, potrivit sursei citate.

Acesta a afirmat ca Rusia trimite intariri in "tancuri, armament greu si soldati" separatistilor care asalteaza aeroportul precum si "drone dirijate de specialisti rusi".