Parlamentul Turciei a aprobat joi o motiune care permite armatei sale sa faca incursiuni in Siria si Irak si permite fortelor straine sa foloseasca teritoriul sau pentru posibile operatiuni impotriva organizatiei teroriste Statului Islamic, scrie The Guardian.

Parlamentul a votat (cu 298 de voturi pentru) in favoarea motiunii, care stabileste cadrul legal pentru orice implicare militara a Turciei in Irak sau Siria. De asemenea aceasta motiune permite soldatilor straini sa stationeze in Turcia si sa foloseasca bazele sale militare pentru aceleasi scopuri.

Turcia s-a alaturat coalitiei conduse de SUA impotriva Statului Islamic (Isis), dar trebuie inca sa-si defineasca rolul pe care intentioneaza sa-l joace.

Votul intervine in conditiile in care luptatorii SI se aflau joi la portile orasului sirian Kobane (Ain al-Arab in araba), la cativa kilometri de granita cu Turcia, in ciuda loviturilor aeriene ale coalitiei internationale.

In ultimele 15 zile, luptele pentru controlul orasului Kobane au provocat exodul a cel putin 160.000 de locuitori din aceasta regiune majoritar kurda spre Turcia, care adaposteste deja un milion si jumatate de refugiati sirieni.