Guvernul socialist al premierul Manuel Valls a obtinut marti votul de incredere al Adunarii Nationale franceze, cu 269 voturi pentru si 244 impotriva, scrie AFP.

Aceasta majoritatea este sensibil mai mica decat cea care ii acordase portofoliul lui Valls, in aprilie, cu 306 voturi pentru. "Voi fi la inaltimea acestei increderi", a declarat Manuel Valls care s-a confruntat, potrivit unei surse parlamentare, cu absenta a 31 de deputati din partidul sau, care se opun virajului liberal al politicii sale.

In cadrul discursului sustinut inaintea votului, premierul s-a aratat ofensiv. Astfel, el a mentinut tinta relansarii competitivitatii si a asanarii finatelor publice, respingand insa acuzatiile de "regresiune" sociala.

"Nimic nu trebuie sa ne faca sa deviem de la angajamentul nostru de a realiza economii de 50 de miliarde in trei ani", a spus acesta.

El a subliniat ca Franta nu cere "nicio facilitate" pentru derapajele sale bugetare, in conditiile in care Parisul a amanat cu doi ani, la finalul mandatului lui Francois Hollande, in 2017, readucerea deficitului public sub 3% din PIB.

Dar, a spus el, adresandu-se Germaniei si implicit Comisiei Europene, "Franta decide singura ce trebuie sa faca".

Cu o saptamana inainte de o intalnire cu cancelarul Angela Merkel, Valls nu a menajat Berlinul, cerand primei economii mondiale sa isi "asume responsabilitatile" pentru relansarea economiei in zona euro.

Intr-un mesaj adresat deputatilor din aripa stanga a Partidului Socialist, care il acuza de deriva social-liberala, premierul a revendicat "valorile dragi de stanga" si a criticat patronatele.

"Da, reformam si vom continua sa o facem. Dar a reforma nu inseamna a distruge. A reforma nu inseamna a regresa", a spus el, criticand "provocarea" si "supralicitatia" Medef, patronatul francez, care a propus punerea in discutie a salariului minim sau desfiintarea unor sarbatori legale.

Popularitatea cuplului Hollande-Valls a continuat sa sacada in septembrie, seful statului ajungand la 13% iar premierul la 30%, potrivit unui sondaj publicat luni.