Directorul Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a declarat miercuri pentru AFP ca a fost inculpata la Paris pentru "neglijenta" intr-o ancheta privind un arbitraj controversat din 2008 intre omul de afaceri Bernard Tapie si banca Credit Lyonnais.

Christine LagardeFoto: FMI

Scandal care a izbucnit in 2008, in perioada in care Lagarde era ministru de Finante.

Reuters precizeaza ca Lagarde fusese interogata anterior de magistrati in calitate de martor. Potrivit unor surse citate de agentia de presa, sefa FMI considera decizia de inculpare pentru "neglijenta" ca fiind lipsita de fundament, fiind decisa sa o atace.

In Franta, magistratii decid inculparea unei persoane intr-un dosar atunci cand exista indiciile comiterii unor ilegalitati, insa nu inseamna neaparat ca se va ajunge la un proces.

Intrebata de AFP daca intentioneaza sa demisioneze de la sefia FMI, Lagarde a raspuns: "Nu". "Ma intorc la munca in Washington in aceasta dupa-amiaza", a precizat sefa FMI.

Lagarde s-a prezentat marti la Curtea de Justitie a Republicii, sigura instanta din Franta care poate ancheta si judeca membri ai guvernului pentru fapte comise in timp ce isi exercitau functia.

In ancheta privind cazul Bernard Tapie, un om de afaceri apropiat al fostului presedinte Nicolas Sarkozy, sunt de asemenea vizati mai multi membri ai cabinetului din perioada Sarkozy, inclusiv Lagarde.

Tapie, care l-a sprijinit pe Sarkozy in ultimele doua alegeri, a primit 403 milioane de euro in 2008 ca despagubiri acordate de Curtea de Arbitraj in timpul mandatului lui Sarkozy. Despagubirile ar fi venit pe fondul unei dispute cu banca de stat Credit Lyonnais, acum desfiintata, privind vanzarea unui pachet de actiuni in 1993.