Luptele faceau ravagii marti in centrul Luganskului, bastionul separatistilor pro-rusi asediati de armata ucraineana, iar situatia umanitara nu inceteaza sa se degradeze, scrie AFP.

15 cadavre ale unor refugiati care fugeau luni din oras au fost descoperite, a anuntat Andrii Lysenko, purtator de cuvant militar ucrainean. Acest civili au murit dupa ce au fost atacati cu lansatoare de rachete multiple Grad, tiruri atribuite de Kiev rebelilor.

Ucraina acuza rebelii ca au tras intr-un convoi de refugiati care se deplasau, cu drapele albe, de la Lugansk la Lutughin, un oras controlat de armata ucraineana. Rebelii au respins acuzatia.

"15 cadavre au fost recuperate luni seara. Operatiunile de cautare au fost suspendate din cauza luptelor care au reinceput" in apropiere de localitatea Hriasciuvat, la 13 km sud de Lugansk, unde a avut loc drama, a explicat Lysenko.

Purtatorul de cuvant al anuntat si preluarea controlului asupra unui cartier din Lugansk iar "lupte de strada" au loc in centrul orasului.

Aceste informatii sunt imposibil de verificat din surse independente, in conditiile in care orasul, unde au loc lupte cu arme grele, este inaccesibil presei de mai multe saptamani.

Risc de boli infectioase la Lugansk, in absenta apei potabile

Autoritatile din Lugansk si-au multiplicat solicitarile de ajutor in fata unei situatii "critice" in conditiile in care apa, electricitatea, comunicatiile si aprovizionarea sunt intrerupte de 17 zile.

Primaria din Lugansk a afirmat ca mai multi civili au fost ucisi sau raniti in luptele din noaptea de luni spre marti. Mai multe obuze au cazut asupra pietei centrale care a ars, potrivit aceleiasi surse.

Primaria a avertizat si asupra riscului de propagare a bolilor infectioase avand in vedere absenta apei potabile si acumularea gunoaielor.

Situatia umanitara se degradeaza si in regiunea vecina a carei capitala, Donetsk, nu are apa curenta de duminica.

Apa a fost oprita complet dupa ce o linie de curent care alimenta principala uzina de tratare a apei a fost distrusa in lupte.

In fata chioscurilor care vindeau apa minerala se formasera, marti dimineata, cozi.

Autoritatile au organizat distribuirea de apa nepotabila, folosind cisterne in fata carora se putea vedea cozi de circa 20 de persoane, cu bidoane.

Donetsk, unde jumatate din supermarketuri sunt inchise din cauza problemelor legate de aprovizionare, incepe sa se faca simtita penuria de alimenta si medicamente, in special analgezice si insulina.

Merkel la Kiev, sambata, Putin si Poroshenko la Minsk, in 26 august

Un convoi umanitar rus, extrem de controversat si destinat populatiei din regiunile de est ale Ucrainei, era in continuare blocat marti la granita cu Rusia, pentru a sasea zi consecutiv.

Autoritatile ucrainene nu au inceput inspectarea acestui convoi invocand absenta garantiilor de securitate pentru aducerea sa pe teritoriul controlat de rebeli.

Tentativele de a gasi o solutie diplomatica la conflictul din Ucraina, soldat cu peste 2.100 de morti, potrivit ultimului bilant al ONU, s-au dovedit nefructuoase duminica, la Berlin, intr-o intalnire dintre ministrii afacerilor externe ucrainean, rus, german si francez.

Berlinul a confirmat marti o vizita a cancelarului Angela Merkel la Kiev, in 23 august, in care vor fi discutate "posibilitati concrete de sustinere a Ucrainei in actuala criza".

Pe de alta parte, Kremlinul a anuntat ca presedintele rus Vladimir Putin se va deplasa in 26 august la Minsk, unde vor fi prezenti, de asemenea, presedintele ucrainean Petro Poroshenko si lideri ai Uniunii Europene.

In cadrul acestei reuniuni sunt prevazute intalniri bilaterale, a mentionat presedintia rusa, fara a preciza daca o intalnire de acest tip va avea loc intre Putin si Poroshenko. Potrivit presedintiei ucrainene, UE va fi reprezentata de seful diplomatiei, Catherine Ashton.