Israelul a primit luna trecuta arme de la Pentagon fara acordul Casei Albe sau al Departamentului de Stat, scrie joi cotidianul Wall Street Journal, preluat de AFP.

Liderii americani, cu Barack Obama in frunte, au incercat sa determine Israelul sa actioneze cu retinere in operatiunea militara din Fasia Gaza si au incercat sa restranga controlul asupra trimiterii de arme in Israel, potrivit acestui cotidian, care citeaza oficiali americani si israelieni.

Dar, in ciuda acestor incercari, armamentul a fost livrat, ceea ce ilustreaza lipsa de influenta a guvernului american asupra premierului Benjamin Netanyahu, adaugat Wall Street Journal.

Potrivit sursei citate, liderii americani, in loc sa joace rolul obisnuit de mediatori, au fost redusi la stadiul de spectatori in confruntarea dintre armata israeliana si Hamas.

Cotidianul relateaza ca Barack Obama si Benjamin Netanyahu au avut miercuri o convorbire telefonica deosebit de tensionata.

Netanyahu a "impins administratia Obama in margine" si vrea asigurari americane in schimbul unui acord de lunga durata cu Hamas, adauga cotidianul, citand surse americane.