Dupa luni crize de crize diplomatice legate de Orientul Mijlociu si Ucraina, secretarul american de stat a anuntat miercuri ca presedintele Barack Obama i-a cerut sa-si dubleze eforturile diplomatice in regiunea Asia-Pacific pana la finalul mandatului administratiei sale, scrie New York Times.

"In calitate de secretar de stat, munca mea nu inseamna doar sa raspund la crize. Este vorba si despre definirea si capacitatea de a profita de oportunitatile pe termen lung pentru Statele Unite", a spus acesta.

Inca din 2009, administratia Obama a pledat pentru rebalansarea politicii externe a Americii, prin acordarea unei importantei mai mari Asiei.

Dar aceasta tema a parut adeseori sa ramana in plan secund, dupa crizele din Egipt, Gaza, Siria si Irak, precum si in urma eforturilor fara succes ale lui Kerry de a repune pe tapet negocierile de pace dintre Israel si Autoritatea Palestiniana sau posibilitatea unei interventii directe a Rusiei in Ucraina.

Intr-un discurs sustinut la East-West Center si prezentat de Departamentul de Stat drept o alocutiune importanta pentru politica privind Asia, Kerry a vorbit despre o agenda politica importanta pentru o regiune care are o tot mai mare importanta economice pentru Statele Unite.

Obiectivele pe termen lung ale SUA in regiunea Asia - Pacific includ incurajarea unei cresteri economice pentru a crea locuri de munca pentru o populatie tanara si dezvoltarea energiilor curate pentru a lupta impotriva efectelor schimbarilor climatice.

Kerry a sustinut acest discurs dupa un turneu care a inclus Myanmar, Australia si Insulele Solomon. Intr-o precedenta vizita in strainatate, Kerry a efectuat o vizita de doua zile in India.