Lupte acerbe au loc joi in centrul Donetskului, fieful separatistilor din estul Ucrainei, intr-un climat de escaladare si pe fondul temerilor in crestere legate de o interventie a Rusiei in fosta republica sovietica, scrie AFP.

Ora 00:15 Conversatie telefonica intre Angela Merkel si Petro Porosenko pe tema necesitatii reluarii cautarilor la locul prabusirii avionului malaysian, potrivit Mediafax.

"Cancelarul Angela Merkel l-a sunat in aceasta seara (joi) pe presedintele ucrainean Petro Porosenko", a anuntat Christine Wirtz, o purtatoare de cuvant a Guvernului german, citata intr-un comunicat.

"Accentul a fost pus pe actiunile concrete care ar putea permite sustinerea eforturilor Grupului de contact, alcatuit din reprezentantii OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa), Rusiei si Ucrainei, in vederea ajungerii la o incetare a focului", a subliniat Wirtz.

Ora 19:00 Un avion de vanatoare care survola la joasa altitudine zona rebela din estul Ucrainei a fost doborat joi, transmite AFP.

Avionul s-a prabusit pe un camp un urma unei aparente explozii iar pilotul s-a ejectat. Incidentul a avut loc in apropiere de localitatea Jdanivka, foarte aproape de locul unde s-a prabusit zborul Malaysia Airlines.

In aceeasi zi, secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a ajuns la Kiev pentru a-si exprima "sprijinul politic" fata de autoritatile ucrainene, dupa cum a anuntat acesta pe Twitter.

La Donetsk, cel mai mare oras aflat in mainile rebelilor, intense bombardamente aveau loc joi dimineata in centru, dupa cum a constatat un ziarist AFP.

Potrivit autoritatilor regionale, un obuz a cazut asupra unui spital, omorand o persoana si ranind alte doua. Primaria pro-rusa vorbeste despre tiruri de artilerie impotriva sediilor serviciilor de securitate, unde separatistii si-au facut una dintre principalele lor baze. Potrivit aceleiasi surse, trei civili au fost ucisi in noaptea trecuta de un obuz intr-un cartier din periferia sudica.

Armata ucraineana, aflata in ofensiva de patru luni, incearca sa izoleze orasul de restul teritoriului controlat de insurgenti, precum si de granita cu Rusia. Luptele s-au intensificat in ultimele zile in cartierele periferice.

20.000 de soldati rusi la granita cu Ucraina

La Kiev, Anders Fogh Rasmussen urmeaza sa se intalneasca cu presedintele ucrainean Petro Poroshenko, premierul Arseni Iatseniuk precum si cu ministrul Afacerilor Externe, Pavlo Klimkin.

NATO estimeaza ca numarul soldatilor rusi de la frontiera cu Ucraina a trecut de la 12.000 la jumatatea lui iulie la 20.000, prezent. Alianta a denuntat miercuri o "situatie periculoasa" si si-a exprima teama ca Rusia sa nu foloseasca "pretextul unei misiuni umanitare sau de mentinere a pacii pentru a trimite soldati in estul Ucrainei".

Intr- convorbire telefonica ce a avut loc miercuri seara, vicepresedintele american Joe Biden si presedintele ucraineana s-au declarat ingrijorati de declaratiile Moscovei care "sugereaza" un rol pentru "fortele de mentinere a pacii" si pentru continuarea transferului de arme catre insurgenti.

Rusia reclama masuri de urgenta in Ucraina, unde situatia nu inceteaza sa se deterioreze pe teren. Potrivit ONU, luptele s-au soldat cu peste 1.100 de morti in aproape patru luni si circa 300.000 de refugiati.

Mai multe orase aflate in mainile rebelilor si asediate de fortele ucrainene, precum Lugansk sau Gorlivka, se confrunta cu o situatie umanitara din ce in ce mai dificila, din cauza complicatiilor legate de aprovizionare si a intreruperii curentului si a apei.

Ultimele zile au fost marcate de lupte foarte violente, fortele ucrainene anuntand 18 victime in randurile sale in 24 de ore.

In lipsa unei securitati suficiente, expertii internationali au suspendat pana la noi ordine cautarea ramasitelor victimelor prabusirii avionului Malaysia Airlines, doborat de o racheta in zona rebela in data de 17 iulie, cu 298 de persoane la bord.

Aceasta drama a determinat europenii, pana atunci reticenti si divizati, sa adopte sanctiuni economice impotriva Rusiei, pe care o acuza ca inarmeaza rebeliunea separatista.

In riposta, presedintele rus Vladimir Putin a ordonat restrictii timp de un an pentru importul anumitor produse agro-alimentare care provin din tarile ce au sanctionat Rusia.