Operatiunea fara precedent de punere pe linia de plutire a vasului de croazieraConcordia naufragiat in 2012 in dreptul insulei italiene Giglio cand au murit 32 de persoane urmeaza sa inceapa luni si sa continue cel putin pana la week-end, scrie AFP.

Ingineri si muncitori, gata de munca de cateva saptamani, vor incepe operatiunea la ora locala 6:00 (04.00 GMT).

"Aceasta este o operatiune foarte complexa", a recunoscut duminica Franco Gabrielli, seful agentiei de protectie civila care supravegheaza actiunea.

Iar succesul va depinde de ajungerea epavei lungi de 300 de metri in portul din Genova (nord), unde va fi demontata, la doi ani si jumatate de la naufragiul navei.

Costa Concordia, o nava gigant cu o greutate de 114.000 de tone, de doua ori mai mare decat a Titanicului, a naufragiat in seara zilei de 13 ianuarie 2012, dupa ce s-a lovit de stancile din apropierea insulei Giglio.

In momentul naufragiului la bordul navei erau peste 4.200 de pasageri de 70 de nationalitati.Printre acestia si 56 de romani:29 de turisti si inca 27 care lucrau pe vas.

Principalul vinovat pentru tragedie este considerat capitanul Francesco Schettino. El este judecat pentru omucidere si pentru ca a parasit nava inainte ca pasagerii sa fie evacuati.