Rusia si liderul sau Vladimir Putin sunt priviti tot mai rau in lume si, mai ales in Europa si Statele Unite, din cauza rolului pe care l-au jucat in criza din Ucraina, afirma un studiu american, citat de AFP. Imaginea Rusiei s-a degradat in ultimul an. Studiul a numarat 43% opinii defavorabile si 34 % opinii favorabile, potrivit Pew Research Center, care a intervievat 48.643 de persoane din 44 de tari, inclusiv din Rusia.

Studiul a fost efectuat intre 17 martie si 5 iunie. Majoritatea persoanelor au fost chestionate dupa declaratia din 18 martie a presedintelui rus Vladimir Putin despre anexarea Crimeii.

Dezaprobarea la adresa Rusiei a crescut notabil in ultimul an, in special in opinia americanilor (cu 29 %) si europeana. Polonia, Marea Britanie, Spania, Germania si Italia au o crestere de doua cifre a ratei lor de dezaprobare.

Franta care a avut cea mai negativa opiniei la adresa Rusiei pe plan european in 2013 (64 %), si-a accentuat acum aceasta opinie cu 9 puncte, ajungand la 73 %.

Grecia este singura tara europeana care in 2013, ca si in 2014, vede Rusia intr-o lumina predominant favorabila. Opiniile devaforabile au crescut doar cu 2%. Opinia ucrainenilor s-a schimbat spectaculos din 2011, cand a fost facut ultimul sondaj de acest fel.

Sase din 10 persoane au o imagine defavorabila fata de una din 10 (11%), acum trei ani. Cifrele difera de la o regiune la alta, opiniile defavorabile fiind mai numeroase in vest (83%), decat in estul rusofon (45%) si doar 4 % in Crimeea.

In Asia, imaginea Rusiei s-a imbunatatit, in China cu 16% si o majoritate de opinii favorabile in Vietnam, Thailanda si Bangladesh. Referitor la presedintele rus si la capacitatea sa de "a lua decizii bune in problemele lumii", majoritatea zdrobitoare a persoanelor intervievate nu-i acorda incredere, cu exceptia rusilor, chinezilor, vietnamezilor, kenyenilor, tanzanienilor si ghanezilor.