Birourile de vot s-au deschis la ora locala 07.00 (05.30, ora Romaniei) in Afganistan pentru al doilea tur al alegerilor prezidentiale, un scrutin atent supravegheat de fortele de securitate din cauza amenintarilor facute de rebeli, relateaza Mediafax.

Alegatorii afgani sunt chemati la urne sa-l aleaga pe succesorul lui Hamid Karzai dintre favoritul Abdullah Abdullah, fostul purtator de cuvant al celebrului comandant Massoud care a obtinut 45% din voturi la 5 aprilie, si Ashraf Ghani, un fost functionar al Bancii Mondiale (31,6%).

"Am venit sa particip la alegeri pentru ca buletinul meu poate aduce o schimbare in vietile noastre", a declarat pentru AFP Janat Gul, un comerciant de 45 de ani.

"Voi vota pentru candidatul care va redresa economia, va crea locuri de munca si ne va schimba traiul de zi cu zi", a spus el.

La Kabul, capitala tarii, un important dispozitiv de securitate a fost mobilizat pe strazi, cu scopul de a dejuca eventuale atentate ale talibanilor.

In total, aproximativ 400.000 de militari si politisti au fost mobilizati in intreaga tara.

Rebelii islamisti se opun acestor alegeri si i-au avertizat pe alegatorii care intentioneaza sa mearga la vot ca se expun pericolului.

Rezultatele provizorii ale scrutinului urmeaza sa fie anuntate la 2 iulie, iar cele finale la 22 iulie.