Kosovarii au inceput sa voteze duminica intr-un scrutin legislativ anticipat cu valoare de test pentru premierul in exercitiu Hashim Thaci, una dintre mizele principale fiind prezenta la urne a minoritatii sarbe, considerata cruciala in vederea unei apropieri a Pristinei de UE, informeaza Mediafax.

Thaci, in varsta de 46 de ani, care se afla la putere in Kosovo de sapte ani si care si-a condus tara catre independenta fata de Serbia in 2008, candideaza pentru al treilea mandat consecutiv de premier.

Un fost lider al gherilei separatiste care a ales politica, Thaci pare sa aiba o pozitie fragilizata de catre o situatie economica dificila si o rata a somajului care afecteaza 35% din cei 1,8 milioane de locuitori ai tarii, un nivel similar celui inregistrat la sfarsitul lui 2007, atunci cand obtinea primul mandat la conducerea Guvernului.

Cele aproximativ 2.300 de sectii de votare au fost deschise la ora 5:00 GMT (8:00, ora Romaniei) si vor fi inchise la ora 17:00 GMT (20:00, ora Romaniei).

"Sper ca situatia economica sa se imbunatateasca", a declarat, dupa ce a votat la Pristina un pensionar, Daut Shalla.

"Guvernul care a condus tara pana acum nu s-a aflat la inaltimea sarcinilor si trebuie sa-l inlocuim", a declarat Nazmi Jashari, in varsta de 66 de ani.

Thaci a ancorat Kosovo pe calea apropierii de UE, actionand in vederea incheierii, in aprilie 2013, a unui acord acord istoric vizand imbunatatirea relatiilor bilaterale cu Serbia, sub patronajul Bruxelles-ului.

Cu toate acestea, Belgradul refuza in continuare sa recunoasca independenta Kosovo, proclamata in mod unilateral de catre majoritatea albaneza.

Participarea minoritatii sarbe la acest scrutin este cruciala in vederea apropierii Pristinei de UE.

Cei aproximativ 80.000 de sarbi care traiesc in enclave izolate, in mijlocul unei majoritati zdrobitoare a albanezilor, se vor prezenta la urne, ca la scrutinele precedente.

Insa in nordul Kosovo, o regiune care se invecineaza cu Serbia, in care cei aproximativ 40.000 de sarbi sunt majoritari si asupra careia Pristina nu exercita practic niciun control, participarea lor pentru prima data la un asemenea scrutin ramane nesigura.

Zece din totalul de 120 de mandate le sunt garantate sarbilor, in cadrul Parlamentului kosovar.

La randul sau, Guvernul sarb, care a deschis in ianuarie negocieri de aderare la UE, a indemnat comunitatea sarba sa se prezinte la vot.

Pentru sarbi, votul este "o datorie patriotica"

"Participarea in alegeri (...) este o datorie patriotica pentru fiecare cetatean sarb care traieste in Kosovo", a afirmat Guvernul de la Belgrad intr-un comunicat.

Insa cu o zi inainte de vot, sarbii din nordul Kosovo pareau reticenti

"Nu voi merge sa votez", a declarat un jurist, Dragan Maksimovici, in varsta de 38 de ani, care locuieste in partea sarba a orasului impartit pe criterii etnice Kosovska Mitrovita.

"Nu-mi place felul in care suntem tratati de catre Belgrad. Ei incearca sa ne convinga ca stiu mai bine ce este bine pentru noi", s spus el.

"Sa ai deputati in Parlamentul din Kosovo nu inseamna nimic pentru mine. Ei nu se vor ocupa de problemele noastre", isi exprima nemultumirea Maksimovici.

Behlul Beqaj, un profesor kosovar de stiinte politice la Pristina, apreciaza ca participarea comunitatii sarbe la scrutin este "importanta".

Participarea etnicilor sarbi va avea un impact pozitiv asupra aplicarii Acordului de la Bruxelles", subliniaza Beqaj.

In absenta unor sondaje viabile, unii analisti apreciaza ca principalii favoriti ai scrutinului sunt Partidul Democratic din Kosovo (PDK) al lui Thaci si principalul partid de opozitie, Liga Democratica din Kosovo (LDK), condusa de catre Isa Mustafa.

Coruptia endemica si crima organizata vor ramane principalele provocari, indiferent care va fi noul Executiv.

Thaci "incearca sa se distenteze de guvernarea sa trecuta, in care coruptia a atins cote maxime", noteaza analistul Lavdim Hamidi.

In Parlamentul in exercitiu, PDK al lui Thaci detine 32 din cele 120 de mandate, iar premierul in exercitiu a guvernat cu sustinerrea minoritatilor si mai multor formatiuni mici.

In Kosovo, una dintre cele mai sarace tari din Europa, 47% din populatie traieste in saracie, cu aproximativ 80 de euro pe luna, in contextul in care salariul mediu lunar este de 350 de euro.