Israelul, acuzat de Washington ca a determinat esecul negocierilor de pace, se considera "tradat" de decizia diplomatiei americane de a recunoaste guvernul palestinian sustinut de Hamas, un nou episod al crizei de incredere dintre cei doi aliati, scrie AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: Agerpres/AP

"Nu inteleg mesajul american", a afirmat ministrul insarcinat cu Informatiile, Yuval Steinitz, care a acuzat SUA ca foloseste un dublu limbaj, dupa ce administratia Obama si-a anuntat intentia de a "lucra" cu nou guvern palestinian de uniune, investit luni.

"Nu este posibil sa prezinti in privat acest guvern ca fiind al Hamas si sa-l califici ulterior public drept guvern de tehnocrati. Este un guvern al Hamas, un guvern terorist", a sustinut Steinitz, un apropiat al premierului Netanyahu, la radioul militar.

Departamentul american de Stat s-a angajat sa colaboreze cu noua echipa palestiniana si sa mentina ajutorul - esential - catre Autoritatea palestiniana, subliniind ca in acest cabinet de uniune nu exista "niciun membru afiliat al Hamas", miscarea islamista care controleaza Fasia Gaza si adversar declarat al Israelului.

Acest guvern de tranzitie, fara mandat politic, este format din persoane independente si tehnocrati si are ca misiune pregatirea alegerilor prezidentiale si legislative care vor fi organizate in acest an.

"Naivitatea americana a doborat toate recordurile. O colaborare cu Hamas, care ucide femei si copii, este inacceptabila", a spus un al apropiat al lui Netanyahu, ministrul Comunicatiilor Gilad Erdan.

Potrivit comentatorului politic Chico Menache, Netanyahu s-a simtit "tradat si inselat", cu atat mai mult cu cat primul ministru isi informase duminica guvernul ca a primit angajamentul secretarului de Stat John Kerry de a nu recunoaste imediat guvernul palestinian.

"Si nu a fost imediat. Au trecut cinci ore inainte ca aceasta recunoastere sa se produca", a ironizat analistul politic.

In cotidianul Israel Hayom, portavocea primului ministru, un oficial israelian a denuntat "o lovitura de cutit" in spatele Israelului.

Editorialistii considera ca, prin aceasta reconciliere, palestinienii au contribuit la adancirea distantarii dintre Israel si SUA.

Relatiile bilaterale - vitale pentru Israel - s-au racit extrem de mult dupa esecul initiativei lui John Kerry, atribuit continuarii procesului de colonizare si unei serii de atacuri persoanele ale mai multor demnitari israelieni la adresa secretarului de Stat, inclusiv din partea ministrului Apararii, Moshe Yaalon.

"Acum trebuie trecut la ofensiva", a pedat ministrul Economiei, Naftali Bennett, liderul partidului nationalist religios Gush Etzion, un bloc de colonii situat in apropiere de Bethleem, in Cisiordania.

Cu toate acestea, noteaza presa, guvernul israelian s-a abtinut pentru moment sa anunte masuri concrete de retorsiune fata de Autoritatea Palestiniana.

Desi cabinetul israelian de securitate a decis sa nu negocieze cu noul guvern palestinian, contactele ar urma sa continue cu liderii palestinieni, inclusiv cu presedintele Mahmud Abbas, afirma radioul public.