UPDATE Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a ajuns marti la Varsovia unde va incerca sa dea asigurari tarilor din Europa de Est in legatura cu angajamentul Statelor Unite pentru apararea securitatii aliatilor din NATO dupa inglobarea Crimeii de catre Rusia.

"Angajamentul american in securitatea Poloniei a aliatilor nostri din Europa centrala si de est este o piatra de temelie a propriei noastre securitati si este sacrosanct", a declarat Obama dupa intalnirea cu militarii polonezi si americani in aeroport.

Obama, care a decolat luni noapte de la Washington, va participa la aniversarea a 25 de ani de la primele alegeri democratice din Polonia, fosta tara a blocului sovietic, festivitatile care vor avea o rezonanta parte pe fondul crizei ucrainene intre Moscova si Occident, scrie AFP.

Polonia este prima etapa a unui turneu in Europa, al carui punct culminant va fi participarea la ceremoniile ocazionate de implinirea a 70 de ani de la Debarcarea din Normandia.

Presedintele Obama va profita de vizita la Varsovia "pentru a privi, de asemenea, prezentul si necesitatea pentru Statele Unite si Europa de a ramane alaturi pentru securitatea in Europa de Est si apararea valorilor democratice, dupa cum s-a observat intr-un mod atat de semnificativ in ultimele luni in Ucraina", a explicat consilierul adjunct pentru probleme de securitate nationala de la Casa Alba, Ben Rhodes.

Ca semn de sprijin puternic acordat noului regim de la Kiev, Barack Obama se va intalni miercuri in Polonia cu presedintele ales al Ucrainei, Petro Porosenko.

De alfel, la ceremonia de investire a lui Porosenko va asista sambata vicepresedintele SUA, Joe Biden. Acesta este al doilea turneu al presedintelui Barack Obama in Europa in ultimele doua luni