O divergenta pe tema Ucrainei a aparut, joi, in cadrul conferintei Globsec de la Bratislava, intre premierul polonez Donald Tusk si omologul sau ungar Viktor Orban, relateaza Le Monde in editia electronica, citeaza Mediafax.

Cu cateva zile inainte, Viktor Orban a sugerat ca cei 200.000 de ungari care locuiesc in Ucraina ar putea pretinde autonomie. Donald Tusk a calificat aceste declaratii drept deplasate si deranjante".

La Bratislava, Orban s-a multumit sa reclame respectarea drepturilor minoritatilor. "Maghiarii care traiesc in Ucraina vor defini ei insisi ce institutii democratice vor", a declarat el. Potrivit lui Orban, nu exista "garantii ca va fi un guvern democratic" la Kiev, in pofida alegerilor prezidentiale din 25 mai. Potrivit lui, "nu avem doar o problema rusa, ci si o problema ucraineana".

Donald Tusk a ridicat tonul ca raspuns. "Problema nu este nationalismul ucrainean, ci politica agresiva rusa", a subliniat el. "As fi foarte prudent in fata unor astfel de declaratii care, constient sau nu, alimenteaza propaganda rusa". Liderul polonez a avertizat impotriva "ipocriziei" care ameninta europenii. "Vedem ca sursa crizei este politica agresiva a Rusiei in aceasta parte a lumii, nu numai in Ucraina, ci si in Transnistria, Abhazia si Osetia de Sud; si totusi se prefera sa se vorbeasca despre probleme ale Ucrainei, ca si cum ea ar fi responsabila de criza, nu Rusia", a adaugat el.

Tusk vrea o prezenta "mult mai semnificativa" a NATO in Europa si in particular in tarile frontaliere, tinta unei potentiale ingerinte ruse. Orban a avertizat asupra "enormei lovituri aduse competitivitatii europene" daca se abandoneaza ideea unei cooperari cu Rusia. In timp ce Tusk vorbeste despre "cumparari grupate" ale UE in materie energetica, Orban a calificat drept "eroare istorica" abandonarea proiectului de gazoduct Nabucco, sustinut de Uniunea Europeana si de care ar fi profitat Europa Centrala. El a justificat in acest fel angajamentul Ungariei in proiectul rus South Stream.

Orban a explicat ca tara sa nu poate ramane dependenta de situatia politica in Ucraina. Incapabil sa isi plateasca facturile fata de Moscova inainte de livrare, Kievul risca sa preleveze gaz din conducta ce tranziteaza teritoriul sau si destinat clientilor din centrul Europei. De aici si necesitatea gasirii unor cai alternative de livrare.