Ministrul israelian al Transporturilor, Israel Katz, a condamnat ferm, luni, declaratiile secretarului de Stat american, John Kerry, potrivit caruia Israelul risca sa devina un stat "de apartheid", in cazul in care nu face rapid pace cu palestinienii. "Kerry, rusine sa va fie! Sunt cuvinte pe care nu le poti spune", a scris pe contul sau de Facebook ministrul Israel Katz, un membru al Likud, partidul premierului israelian Benjamin Netanyahu, potrivit Mediafax.

"In aceasta zi de comemorare nationala a Holocaustului, iata, secretarul de Stat american ne descrie ca un stat de apartheid, pe noi, stat supus amenintarilor cu distrugerea (...)", s-a aratat indignat ministrul israelian al Transporturilor.

Dani Dayan, un fost presedinte al Consiliului Yesha, cea mai importanta organizatie a colonistilor din Cisiordania, a denuntat la randul sau, intr-un comunicat, o "insulta pentru popoarele israelian si sud-african", apreciind ca John Kerry "ar trebui sa mearga in Iudeea si Samaria pentru a vedea posibilitati de coexistenta".

Kerry a facut aceasta declaratie vineri, intr-o reuniune cu usile inchise a Comisiei Trilaterale - un grup nepartizan de discutie nonguvernamentala fondat de catre David Rockefeller -, potrivit site-ului The Daily Beast, care a citat duminica o inregistrare a acestor afirmatii.

"Crearea a doua state va fi singura solutie realista. Deoarece, un stat unitar va ajunge sa fie ori un stat de apatheid, cu cetateni de mana a doua, ori un stat care va distruge capacitatea Israelului de a fi stat evreu", a declarat Kerry, potrivit Daily Beast.

Oficiali si experti americani, europeni, rusi si japonezi participau la aceasta reuniune, mai precizeaza site-ul.

Pe de alta parte, Departamentul de Stat nu a confirmat, dar nici nu a dezmintit ca John Kerry a facut aceste declaratii. "In mod evident, nu voi confirma exactitatea unor declaratii facute in timpul unei reuniuni private", a spus purtatoarea de cuvant a diplomatiei americane, Jennifer Psaki.

"Insa nu cred ca secretarul de Stat a declarat in public sau intr-un cerc privat ca Israelul este un stat de apartheid (...). Israelul este in mod clar o democratie dinamica, cu drepturi egale pentru toti cetatenii", a dat asigurari ea.

Termenul de "apartheid" desemneaza un sistem social segregationist care s-a aflat in vigoare in Africa de Sud incepand din 1948 si pana in 1994.

John Kerry si presedintele american Barack Obama s-au abtinut sa utilizeze acest termen vorbind despre conflictul israeliano-palestinian. Insa fostul presedinte al Statelor Unite Jimmy Carter (1977-1981) si-a intitulat cartea scrisa pe acest subiect in 2006 "Palestina: pace, nu apartheid".

Initiator al negocierilor de pace, pe care le-a relansat in iulie 2013, Kerry, care i-a indemnat joi pe liderii israelieni si palestinieni sa ajunga la un compromis, a reafirmat ca procesul de pace israeliano-palestinian "nu a murit".