Igor Sechin este cel mai sonor dintre numele responsabililor rusi vizati de noua serie de sactiuni anuntata luni de Statele Unite. Sechin, un vechi apropiat al lui Vladimir Putin si care conduce in prezent gigantul petrolier de stat Rosneft, este considerat unul dintre cei mai puternici oameni din Rusia.

Igor SechinFoto: rosneft.com

Sechin este directorul general al Rosneft, una dintre cele mai mari companii de stat din lume in domeniul petrolier. El este vizat acum de o interdictie de calatorie in SUA, precum si de inghetarea oricarei averi detinute in aceasta tara. Rosneft nu a fost insa inclusa pe lista sanctiunilor.

La inceputul anilor '90, Igor Sechin (53 de ani) a fost coleg cu Putin la Primaria din Sankt Petersburg, ca mai apoi sa-l urmeze pe acesta, ca subaltern, in diversele functii guvernamentale sau politice ocupate in administratia de la Moscova. De-a lungul primelor doua mandate de sef al statului ale lui Vladimir Putin (2000-2008), Sechin a fost seful adjunct al cancelariei prezidentiale. Mai mult, a fost numit vicepremier al Rusiei in cabinetul condus de Putin intre 2008 si 2012.

A detinut, in perioada 2004-2011, functia de presedinte al Consiliului Director in cadrul Rosneft, ca din mai 2012, odata cu preluarea celui de-al treilea mandat de presedinte al Rusiei de catre Vladimir Putin, sa devina director general al companiei de stat ruse.

In cei zece ani de cand se afla la conducerea acesteia, Sechin a transformat Rosneft in cea mai mare companie petroliera tranzactionata public din lume din punct de vedere al productiei si rezervelor, absorbind companiile rivale Yukos, a fostului magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, si TNK-BP, un consortiu ruso-britanic. Considerat un "tar al energiei" in Rusia, el a atras Exxon Mobil si British Petroleum (BP) ca parteneri in ceea ce Putin isi doreste a fi o industrie petroliera de stat, scrie Bloomberg.

"Sechin este lesne cea mai influenta persoana din tara dupa Putin", spune Serghei Markov, un analist politic care ofera consultanta Kremlinului si este rector adjunct la Academia Rusa de Stiinte Economice Plehanov. "Putin are incredere in el mai mult decat in oricine", afirma Markov despre cel numit si Darth Vader de Rusia, potrivit Business Insider.

Incepand din 2004, cand Putin l-a numit presedinte al Consiliului Director in cadrul Rosneft, Sechin a orchestrat preluarea principalelor active ale Yukos, cel mai mare producator de petrol din tara la acel moment, potrivit lui Mihail Hodorkovski si fostilor administratori ai companiei Bruce Misamore si Alexander Temerko.

Devenind director general al Rosneft in mai 2012, Sechin a dirijat apoi preluarea in totalitate de catre Rosneft a TNK-BP, un joint venture intre BP si un grup de miliardari rusi, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 55 miliarde de dolari. In urma afacerii, British Petroleum a obtinut 17,1 miliarde de dolari si o participatie de 19,75% in Rosneft. Astfel, BP a devenit al doilea actionar in cadrul companiei ruse, dupa stat.

Semnalul a fost trimis

Vizandu-l pe Sechin, SUA trimit semnalul ca intentioneaza sa sporeasca presiunea asupra Rusiei, potrivit lui Anders Aslund, analist in cadrul Institutului Peterson pentru Economie Internationala din Washington, care a oferit consultanta guvernului rus in anii '90, cand se depuneau eforturi in procesul de privatizare.

"Rusii vor vedea ca acum sunt sanctiuni impotriva lui Sechin, apoi vor fi impotriva companiei, vizand finantele, tehnologia", a spus Aslund. "Vor anticipa acest lucru, si pietele de asemenea", a completat el.

Intelegerea cu TNK-BP a fost anuntata in octombrie 2012, la o luna dupa ce vicepremierul Arkady Dvorkovici, un aliat al premierului Dmitri Medvedev care sustine privatizarea activelor statului, fiind responsabil cu industria energetica, a indicat ca se opune achizitiei. "Ce vrea Sechin, aia obtine", spune Serghei Guriev, un economist si critic al lui Putin, care a emigrat la Paris anul trecut.

Rosneft, detinuta in proportie de aproximativ 70% de stat, se afla in prezent sub stapanirea unor oficiali care considera compania "feuda" lor, potrivit lui Valery Nesterov, un analist in domeniul petrolului si gazelor de la Sberbank Investment Research din Moscova.

Totodata, Rosneft controleaza 40% din productia de titei din Rusia, fiind portdrapelul eforturilor lui Putin de a suprima o parte din castigurile din piata libera dupa incheierea epocii sovietice care au conferit putere asupra unor mari parti ale economiei asociatilor sai.

Mentalitate comunista

Sechin, un birocrat de stat care nu are nicio experienta practica in domeniul petrolului, fata de omologii sai de la Chevron si Shell, reprezinta o elita conducatoare a carei mentalitate este mai apropiata de perioada comunista sovietica a anilor 1980 decat de capitalismul secolului XXI, potrivit analistei Masha Lipman de la Centrul Carnegie din Moscova.

Intr-un incident petrecut anul trecut, Sechin s-a rastit la un director din Rosneft care a intrebat de ce compania lucreaza in Cuba, cand aceasta tara are rezerve limitate de petrol. Sechin a replicat ca statul insular are mult zahar si un sistem de sanatate de prima clasa, potrivit unei persoane prezente la intalnire. Drept urmare, Rosneft a decis sa-si trimita angajatii acolo pentru tratament medical.

Sechin este un admirator al figurilor socialiste precum liderul cubanez Fidel Castro, fostul lider venezuelean Hugo Chavez si revolutionarul marxist argentinian Che Guevara, potrivit lui Victor Mashendzhinov, care a fost coleg cu Sechin in facultate. In tinerete, Sechin a participat alaturi de luptatorii cubanezi in conflictele Razboiului Rece din Angola si Mozambic.

De altfel, potrivit relatarilor presei, Sechin a fost recrutat de KGB aproape imediat dupa absolvire, la mijlocul anilor '80. A lucrat initial in Mozambic, oficial ca translator pentru intreprinderea de stat rusa pentru comert exterior Tekhnoexport, care era responsabila cu furnizarea de arme, ca mai apoi sa lucreze ca translator militar in Angola.

Potrivit Stratfor, Sechin era "omul principal al Uniunii Sovietice pentru contrabanda cu arme spre mare parte din America Latina si Orientul Mijlociu" si ar fi lucrat impreuna cu agentul GRU si traficant de arme Viktor Bout.

Dupa activitatea din Africa, Sechin a servit in fortele armate timp de doi ani.

Sechin e deseori descris drept unul dintre cei mai conservatori consilieri ai lui Putin si liderul factiunii Siloviki de la Kremlin, un grup de lobby etatist format din fosti agenti ai serviciilor secrete.

Potrivit Stratfor, "Sechin actioneaza ca sef al gigantului petrolier de stat Rosneft si dispune de loialitatea FSB. Astfel, el reprezinta mana FSB in sectorul energetic al Rusiei".

Hodorkovski, eliberat in decembrie anul trecut dupa ce a stat zece ani in inchisoare, fiind condamnat pentru frauda si evaziune fiscala, a afirmat ca Sechin a ajutat la conturarea si punerea in aplicare a politicilor economice ale lui Putin.

"Sechin este un adevarat oligarh, in sensul clasic al cuvantului", declara Hodorkovski in luna decembrie, la Berlin, intr-un interviu pentru Bloomberg News. "L-a convins pe Putin ca capitalismul de stat este bun si realizeaza aceasta idee in practica", a aratat el.

Sechin este casatorit si are o fiica, aceasta fiind maritata cu fiul fostului ministru rus al justitiei si procuror general Vladimir Ustinov. Ustinov a condus prima ancheta in cazul companiei Yukos.