Premierul sud-coreean a demisionat duminica, asumandu-si personal responsabilitatea naufragiului feribotului Sewol pe 16 aprilie, incident soldat cu peste 300 de morti si disparuti, transmite AFP.

Naufragiul feribotului SewolFoto: Captura Youtube.com

Intr-un gest considerat obligatoriu pentru oficiali guvernamentali sau patronii firmei sud-coreene vizati de critici, premierul Chung Hong-won si-a anuntat demisia in direct, la televiziune.

"Va cer scuze pentru ca am fost incapabil sa impiedic producerea acestui accident si incapabil sa-i gestionez corect urmarile", a declarat oficialul sud-coreean. "Consider, in calitate de premier, ca este necesar sa imi asum responsabilitatile si sa demisionez", a continuat acesta.

Presedintele Park Geun-Hye a acceptat demisia prim-ministrului, insa aceasta nu va intra in vigoare decat dupa terminarea operatiunilor in derulare, a precizat purtatorul sau de cuvant.

Guvernul si cele mai multe dintre institutiile vizate au fost criticate dur de catre familiile indurerate care acuza autoritatile ca au exagerat amploarea interventiei, la nivel declarativ, in comparatie cu mijloacele angajate in mod real.

Numarul persoanelor declarate moarte a ajuns la 188, potrivit ultimului bilant oficial comunicat duminica. Insa 114 persoane sunt date disparute, in continuare, blocate in epava feribotului Sewol, care s-a scufundat pe 16 aprilie, dimineata, cu 476 de persoane la bord, dintre care 325 erau liceeni care efectuau o excursie scolara catre Insula Jeju.

Dupa mai bine de zece zile de la catastrofa, salvatorii au pierdut orice speranta de a mai gasi supravietuitori, iar familiile denunta ritmul prea incet, in opinia lor, al operatiunilor de recuperare a cadavrelor.

Familiile victimelor, venite pe insula Jido, cea mai apropiata de locul epavei, s-au aratat indiferente la gestul premierului, al carui rol este in mare parte ceremonial.