Militantii separatisti i-au acuzat sambata pe observatorii OSCE retinuti in urma cu o zi in estul Ucrainei ca sunt "spioni ai NATO" si au afirmat ca acestia nu vor fi eliberati decat in schimbul "prizonierilor lor", transmite AFP.

Baricade la Donetsk, dupa declararea"republicii suverane"Foto: Agerpres/Xinhua

Vezi mai jos principalele evenimente de sambata privind criza din Ucraina

-------------------------

Ora 21:33 Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a subliniat, sambata, intr-o convorbire telefonica avuta cu secretarul de Stat american John Kerry, ca este necesara adoptarea cat mai rapid a unor masuri care sa conduca la o "dezescaladare" a situatiei in Ucraina.

Ora 18:53 Rebeli ucraineni care i-au capturat pe observatorii OSCE sustin ca sunt dispusi sa faca un schimb de prizonieri. Lavrov cere Statelor Unite sa isi foloseasca influenta pentrua obtine eliberarea liderilor "miscarii de protest" din sud-estul Ucrainei. (Reuters)

Ora 16:15 Ministerul rus al Apararii a negat sambata acuzatiile potrivit carora avioane rusesti au incalcat spatiul aerian ucrainean, anunta agentia oficiala de stiri ITAR-TASS, potrivit AFP.

"Nicio violare a spatiului aerian a tarii vecine a Rusiei, Ucraina, nu a fost inregistrata de mijloacele de control ruse", a aratat ministerul

Ora 16:10 OSCE a trimis in Ucraina o echipa de negociere pentru a incerca sa obtina eliberarea observatorilor luati ostatici de separatistii din estul tarii, a declarat sambata pentru Reuters o sursa din guvernul German.

"O echipa de negociere de la OSCE se afla in drum spre regiune", a precizat sursa, refuzand sa ofere mai multe detalii,

Ora 16:02 Ministrul Apararii de la Kiev, Mihailo Koval, a avertizat ca armata ucraineana nu va sta deoparte in cazul in care Rusia trimite pe teritoriul tarii trupe sub pretextul unei operatiuni de mentinere a pacii, anunta Interfax Ucraina.

"ONU nu a dat Rusiei un astfel de mandat (de mentinere a pacii - n.red.). Toata lumea este deja satula de jocurile Rusiei cu mentinerea pacii", a declarat Koval.

"In cazul in care vin, vor primi ceea ce merita: vom conduce operatiuni de lupta", a adaugat oficialul ucrainean.

Ora 15:33 Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov si omologul german Frank-Walter Steinmeier au discutat sambata, cu ocazia unei convorbiri telefonice initiate de Berlin, despre posibile modalitati de a detensiona situatia din Ucraina, transmite Reuters.

Lavrov si Steinmeier "au continuat discutiile despre dezvoltarea situatiei de criza din Ucraina, cu accentul pe posibili pasi pentru detensionarea situatiei", se arata intr-o declaratie e ministerului de externe.

Ora 14:26 Serviciile de Securitate ucrainene (SBU) sustin ca observatorii OSCE sunt retinuti in conditii inumane si ca unul dintre ei necesita asistenta medicala de urgenta. Totodata, SBU mai sustin ca separatistii intentioneaza sa ii foloseasca drept "scut uman". (Reuters)

"La aceasta ora, reprezentantii oficiali ai OSCE sunt retinuti in conditii inumane. Printre cei rapiti se numara o persoana care necesita ajutor medical de urgeta", se arata intr-o declaratie postata pe site-ul Serviciilor de Securitate Ucrainene.

In declaratie se precizeaza ca SBU au oferit asistenta medicala insa separatistii au refuzat.

"Teroristii intentioneaza sa foloseasca ostaticii pe post de scut uman", sustin SBU.

In declaratie se mai precizeaza ca rpirea observatorilor OSCE a fost planificata si coordonata de un cetatean rus despre care Kievul sustine ca ar fi un agent al serviciilor speciale ruse. Moscova neaga ca ar avea trupe sau agenti in estul Ucrainei.

Ora 14:23 Rusia a anuntat sambata ca face tot ce poate pentru a rezolva situatia privind observatorii OSCE rapiti in estul Ucrainei, insa nu a precizat ce anume face. (Reuters)

Intr-o declaratie a Ministerului de Externe de la Moscova se arata Rusia "ia masuri pentru a rezolva situatia, in cadrul posibilitatilor existente".

Ora 13:15 Diplomatii europeni de varf au convenit sa se intalneasca luni, in regim de urgenta, pentru a discuta deterioarea situatiei din Ucraina si noi sanctiuni pentru Rusia, au declarat sambata surse europene pentru Reuters. Intalnirea ar urma sa aiba loc in jurul amiezii.

Ora 11:45 Rusia va face toti pasii posibili pentru a elibera observatorii militari OSCE retinuti vineri de separatisti in orasul ucrainean Slaviansk, transmit sambata agentiile ruse de stiri, citand o declaratie a reprezentantului rus la Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa.

"Credem ca acesti oameni trebuie sa fie eliberati cat mai curand posibil. Rusia, in calitate de membru OSCE, va face toti pasii posibili in aceasta privinta", a declarat Andrei Kelin, citat de ITAR-TASS.

------------------------

Ministrul ucrainean de Interne a anuntat vineri seara ca insurgenti pro-rusi inarmati ar fi capturat un autobuz care transporta mediatori OSCE, dupa ce anterior autoritatile ucrainene anuntasera ca au pierdut comunicarea cu observatorii. Un lider separatist a spus ca printre observatori s-ar fi aflat si un spion.

"Mi s-a raportat ca printre observatori se numara si un angajat al serviciului secret Ukrainean. Asta nu e corect", a spus Viaceslav Ponomariov, unul dintre liderii separatistilor pro-rusi, citat de Reuters.

Ministerul roman de Externe anunta ca in incidentul mentionat nu sunt implicati observatori OSCE trimisi din partea Romaniei.

Membrii misiunii OSCE se aflau in regiunea Donetsk pentru a evalua situatia din zona.

"Ieri am arestat niste spioni ai NATO", a declarat sambata Denis Pusilin, unul dintre liderii separatistilor, referindu-se la cele 13 persoane (7 reprezentanti OSCE si insotitorii lor ucraineni) rapite.

"Acestia nu vor fi pusi in libertate. Ei vor fi dati la schimb cu prizonierii nostri. Nu vad alta solutie", a precizat el, la sediul serviciilor speciale (SBU) din orasul Slaviansk, bastionul insurgentilor prorusi din estul Ucrainei, localitate unde au fost capturati observatorii Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).

Baricadele din fata sediului SBU din Slaviansk au fost intarite sambata dimineata cu saci de nisip. Trei vehicule blindate au fost parcate in apropiere, a constatat un jurnalist AFP.