Militantii prorusi din Ucraina cer federalizare, la fel Moscova si politicienii fostei puteri de la Kiev, dar federalizarea nu este o optiune pentru actualul guvern ucrainean, care nu exclude, totusi, un anumit grad de descentralizare, noteaza Deutsche Welle intr-o analiza despre "solutia" unei Ucraine federale.

DW arata ca apelurile pentru federalizarea Ucrainei nu sunt noi, dar nimeni nu le-a luat in serios pana recent, cand, pe masura ce violentele au inceput sa umbreasca protestele pasnice ale opozitiei din Kiev, subiectul a fost readus in discutie de partidul aflat atunci la putere, Partidul Regiunilor.

Acum, s-a ajuns in situatia in care militantii prorusi din Ucraina de Est - descrisi de autoritatile centrale ca "separatisti" - cer federalizare, iar Moscova argumenteaza ca un astfel de proces ar unifica Ucraina. Pe de alta parte, guvernul ucrainean se teme ca s-ar putea intampla exact opusul, arata analiza DW.

Tabloul oferit de DW:

  • Militantii prorusi, multi dintre ei inarmati, cer un referendum pentru federalizarea Ucrainei, care sa ofere o mai mare autoritate regiunilor vorbitoare de limba rusa din estul tarii.
  • Rusia sprijina la randul ei federalizarea Ucrainei, ministerul de Externe de la Moscova sustinand ca, altfel, nu va exista stabilitate in tara
  • Cererile de federalizare includ reforme constitutionale fundamentale, fara precedent in istoria recenta a tarii. La Art. 2, Constitutia defineste Ucraina ca stat centralizat. Acesta este impartit in 24 de regiuni si Republica Autonoma Crimeea (intre timp anexata de Rusia). Totul se decide la nivelul autoritatilor din Kiev - presedinte, guvern, parlament.
  • Cererile de descentralizare au reaparut la sfarsitul lunii ianuarie, cand un parlamentar al Partidului Regiunilor a redeschis subiectul pe fondul amplificarii protestelor din Kiev si al tensiunilor cu populatia prorusa din Est si Sud. Comunistii, parteneri ai Partidului Regiunilor in parlament, cer la randul lor federalizare.
  • Un proiect de lege in acest sens a fost initiat in februarie, cu trei saptamani inainte de fuga fostului presedinte Viktor Ianucovici.
  • Viktor Medvedciuk, un apropiat al presedintelui rus Vladimir Putin, lider al gruparii proruse Alegerea Ucraineana, care la Kiev are, deocamdata, putina influenta, a argumentat in favoarea federalizarii inca din 2012.
  • Federalizarea poate fi decisa doar de catre Parlament, iar schimbarea Constitutiei are nevoie de votul a 300 din 450 de parlamentari. Guvernul actual si-a exprimat clar dezacordul in privinta federalizarii, iar presedintele Turcinov a respins toate apelurile Moscovei in aest sens. Politicenii aflati acum la putere se tem ca federalizarea ar duce la separarea Sudului si Estului de restul Ucrainei.
  • Pe de alta parte, guvernul este pregatit sa ofere mai multa autoritate regiunilor, iar Turcinov nu a exclus posibilitatea unui referendum national privind o viitoare redistribuire a puterii.
  • Sondajele de opinie nu indica o majoritate care sa sustina federalizarea, dar multi locuitori ai Ucrainei de Est vor mai multa autoritate pentru regiuni.