Intr-un ropot de aplauze, minerii, cu capul acoperit cu casti de protectie, sunt primiti in randul manifestantilor separatisti din Donetsk. In acest mare oras din estul Ucrainei, ei sunt eroii, sufletul unei regiuni lovite puternic de criza economica si de dependenta de Rusia, arata agentia France Press, intr-un reportaj realizat in aceasta zona afectata in ultima perioada de actiuni separatiste.

Baricade la Donetsk, dupa declararea"republicii suverane"Foto: Agerpres/Xinhua

Fie ca vorbim de industria carbunelui si a otelului din Donetsk, sau de uzinele de turbine de la Harkov, centrul industrial al Ucrainei estice s-a bazat dintotdeauna pe principalul sau client, Rusia.

"Rusia cumpara produsele noastre. Uzinele noastre se vor inchide pentru ca nimeni nu va avea nevoie (de produsele noastre - n.red.) in Europa", in cazul ruperii legaturilor cu Moscova, isi face griji Lilia, o casnica in varsta de 27 ani.

"Produsele noastre nu sunt competitive, jumatate din concetatenii nostri isi vor pierde locul de munca", a declarat femeia pentru agentia de presa citata.

Pierderea locurilor de munca, inchiderea uzinelor si a minelor si industrii inghitite de "oameni de afaceri germani", acestea sunt temerile fiecaruia dintre cei prezenti pe baricadele din anvelope si sarma ghimpata care inconjoara "Republica Populara Donetsk", proclamata independenta, saptamana aceasta, de o mana de separatisti dispusi sa mearga la extreme pentru a-si proteja legaturile cu Rusia.

Coruptie endemica

Precum cei mai multi dintre protestatari, Katerina (51 de ani), angajata intr-o gradinita, isi aminteste cu nostalgie perioada in care estul ucrainean era mandria industriala a URSS-ului.

Odata cu prabusirea blocului sovietic si cu proclamarea independentei Ucrainei in 1991, regiunea a fost grav afectata de criza. Numeroase uzine au fost inchise, in timp ce regiunea se straduia sa se adapteze sistemului capitalist.

Dupa mai bine de 20 de ani, perspectivele acestei regiuni afectate de coruptie nu par prea promitatoare.

"Traiam mai bine in URSS, era egalitate. Educatia si sanatatea erau gratuite. Acum, este coruptie peste tot", regreta Katerina.

Razboiul comercial izbucnit intre Ucraina si Rusia, dupa instalarea guvernului pro-european la Kiev ca urmare a caderii regimului lui Viktor Ianukovici sub presiunea protestelor EuroMaidan, nu este vazuta cu ochi buni in aceasta zona a tarii.

Presedintele rus Vladimir Putin a amenintat saptamana aceasta cu taierea aprovizionarii cu gaze a deja greu indatoratei Ucraine, iar Moscova a amenintat cu taierea importurilor din tara vecina.

In ianuarie, exporturile Ucrainei in Rusia s-au ridicat la 746 milioane de dolari, iar importurile la 1,46 miliarde de dolari, reiese din statisticile guvernamentale.

"Tara noastra nu este dependenta serios de bunurile din Ucraina. Daca partea ucraineana ia vreo masura restrictiva, companiile noastre vor fi capabile sa inlocuiasca in totalitate bunurile lor", sustine ministrul rus pentru Industrie si Comert, Denis Manturov.

Analistii spun insa ca acest lucru nu este in intregime adevarat.

Legaturi militare inghetate

Ucraina a taiat toate exporturile legate de industria armamentului catre Moscova, o miscare despre care specialistii spun ca are potential destructiv pentru Rusia.

"Relatiile noastre vor ramane inghetate pana la rezolvarea conflictului", a declarat Yurii Tereshenko, nou numitul sef al gigantului de stat pentru armament Ukroboronprom, pentru AFP.

"Da, vom suporta pierderi economice, dar este rezonabil sa dotezi armata inamicului?", intreaba Yurii Tereshenko.

Exporturile militare ale Ucrainei includ motoarele utilizate in cele mai multe elicoptere de lupta rusesti, in aeronave de transport si rachete aer-aer cu raza medie de actiune, explica specialistul in armament nuclear si controlul armelor ruse Igor Sutiagin.

"Este vital pentru Ucraina, dar, totodata, are un impact foarte grav asupra Rusiei, submineaza ambitiosul programul de reinarmare (al Moscovei - n.red.) si submineaza grav exporturile rusesti de arme", a declarat pentru AFP expertul, referindu-se la inghetarea comertului de armament dintre cele doua tari.

"Munceste cat mai ai la ce"

Nu este clar cat de multe ramuri industriale au intrerupt relatiile cu Rusia, insa frica este palpabila in uzinele Ucrainei, scrie agentia de presa.

Alexandru (32 de ani), un tehnician de avionica angajat intr-o fabrica din Harkov, se numara printre cei care cer mai multa autonomie pentru regiune, miscare despre care multi spera ca va contribui la pastrarea relatiilor cu Rusia.

"In fabrica noastra, poate 70 sau chiar 80 la suta din comenzi sunt pentru Rusia, asa ca, cum le putem ignora, cine va cumpara productia noastra? Oficial, nimeni nu a spus nimic, insa sefii nostri de la fabrica ne-au transmis sa muncim acum cat de mult putem pentru ca in viitor s-ar putea sa nu mai existe nicio astfel de comanda", povesteste tehnicianul.

Ocupate cu eforturile de a evita fragmentarea natiunii cu 46 milioane de suflete si de a aduce pe linia de plutire o economie in cadere libera, noile autoritati de la Kiev au reasigurat prea putin estul, care a privit cu groaza la caderea monedei nationale si la amenintarile economice in crestere ale Rusiei.

"Adevaratul front de lupta cu Rusia este economia", sustine Oleksi Riabchin, un economist de la Universitatea Nationala Donetsk. "Pretul gazelor naturale, razboaie comerciale si continuarea escaladarilor in relatia cu Rusia pot duce la un dezastru economic in aceasta regiune".

Economistul a mai aratat ca protestatarii au avut cateva puncte de vedere valide, ca o mare parte din tehnologia ucraineaza livrata Rusiei nu este prea interesanta pentru Occident, dar ca regiunea ar putea trage invataminte din alte hub-uri industriale vechi, precum cele din Germania si Marea Britanie, care s-au reformat cu succes.

Aceast actiune ar include miscari dureroase, spre exemplu schimbari dramatice pentru o industrie a carbunelui puternic subventionata si "uimitor" de corupta.

"Trebuie sa reeducam oamenii, sa ii invatam sa fie inovatori si antreprenori, si sa imbunatatim cadrul legislativ", crede Riabchin.

Intre timp, Pavlo Sheremeta, ministrul ucrainean pentru dezvoltarea economica, a declarat pentru AFP ca schimburile comerciale ar putea reveni la normal doar "pe principiul respectarii independentei si integritatii teritoriale ale celuilalt. In timp ce noi ne atintim armele unul asupra celuilalt, probabil ca nu este cel mai bun moment pentru comert".