Fondatorul unei organizatii non-guvernamentale pentru apararea drepturilor detinutilor din Belarus, Andrei Bondarenko, a fost acuzat de autoritatile de la Minsk de huliganism iar in cazul in care este gasit vinovat ar putea servi o pedeapsa de pana la 3 ani de inchisoare, a anuntat sambata ONG-ul, pe site-ul sau.

Bondarenko, in varsta de 40 de ani, a fost retinut pe 1 aprilie, insa arestarea sa nu a fost anuntata public de ONG pana sambata, precizeaza AFP.

Nu au fost facute publice detalii cu privire la acuzatiile ce i se aduc activistului.

Andrei Bondarenko, fost om de afaceri care a candidat in 2008 pentru un loc de deputat in parlamentul de la Minsk, a fost condamnat la 7 ani de inchisoare pentru infractiuni economice. Dupa doi ani de detentie, Bondarenko a fost eliberat conditionat in 2011.

ONG-ul Plateforme, pe care l-a creat cateva luni mai tarziu, in iunie 2011, are drept misiune supravegherea conditiilor de viata din inchisorile bieloruse.

Belarus face obiectul unor sanctiuni occidentale din cauza represiunii opozantilor puterii, actiuni care s-au multiplicat dupa ce controversatul Alexandr Lukashenko a castigat, in 2010, un al doilea mandat la presidentia tarii, si din cauza "absentei ameliorarii" practicilor in ceea ce priveste respectarea drepturilor omului.