O inregistrare postata pe Youtube prezinta o presupusa conversatie dintre doi ambasadori rusi discutand despre ce teritorii ar dori sa anexeze dupa Crimeea. Inregistrarea de cinci minute, plina de injuraturi, se presupune a fi o convorbire telefonica dintre Igor Chubarov, ambasadorul Rusiei in Eritrea, si Serghei Bakharev, ambasadorul rus in Zimbabwe si Malawi. Autenticitatea inregistrarii nu a fost confrmata, scrie The Guardian.

"Avem Crimeea, dar asta nu e tot. In viitor va vom lua Catalonia si Venetia, dar si Scotia si Alaska", spune vocea atribuita ca fiind a lui Chubarov, care a pronuntat numele Scotiei gresit, astfel incat acesta sa insemne "taramul vitelor".

Conform inregistrarii, Chubarov mai spune ca Rusia va face o mutare spre "toate tarile alea de frontiera", precum Estonia, Romania si Bulgaria. Acesta adauga ca seful misiunii UE in Eritrea a spus in gluma ca Rusia "ar lua inapoi" Romania si Bulgaria.

La final, ambasadorii se pun de acord ca este mai bine sa lase momentan Bulgaria, Romania si "rahatul baltic" in Uniunea Europeana. Bakharev spune apoi ca ar fi mai interesant sa se indrepte catre California sau Miami.

"Exact, in Miami 95% sunt cetateni rusi. Avem drepturi depline sa organizam un referendum", spune Chubarov. Bakharev sugereaza organizarea unui referendum si in .

Chubarov il felicita pe Bakharev cu privire la faptul ca Zimbabwe a fost una dintre cele doar 11 state, alaturi de Siria si Coreea de Nord, care au sustinut Rusia la ONU in problema anexarii Crimeei. In discutie se constata cu consternare ca "nemernicii" din Malawi nu au sustinut Moscova.

Este posibil ca inregistrarea aparuta pe internet sa fie o razbunare pentru recentele discutii diplomatice dintre oficialii occidentali referitoare la Ucraina, aparute de asemenea pe internet.

Un telefon dintre Victoria Nuland, adjunctul secretarului de Stat al SUA, si ambasadorul Statelor Unite in Kiev in care Nuland discuta despre cea mai buna strategie pentru Ucraina si rosteste cuvintele "Fuck the EU", facand referire la diferentele de strategie in problema ucraineana, a aparut pe internet in luna februarie. Victoria Nuland a a confirmat autenticitatea inregistrarii.

Ulterior, o conversatie dintre Catherine Ashton, sefa diplomatiei europene, si ministrul estonian de externe, Urmas Paet, a fost "scursa". Acestia au discutat teoria ca persoanele care au murit in urma violentelor de la Kiev ar fi putut fi impuscate de lunetisti angajati de opozitie, mai degraba decat de fortele guvernamentale.

Reactia Moscovei la convorbirea dintre cei doi ambasadori a fost mai degraba de amuzament decat de furie, avand in vedere ca acestia nu au acelasi rang ca Nuland sau Ashton.

Maria Zakharova, purtator de cuvant adjunct al Ministerului de Externe rus, a scris pe Facebook ca nu stie cine vorbeste pe inregistrare, dar a notat ca fotografia anexata la videoclipul cu Bakharev nu seamana cu acesta.

Zakharova a insinuat ca inregistrarea este o lucrare stangace a Statelor Unite si a comparat-o cu incidentul in care Hillary Clinton i-a oferit ministrului rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, un buton care trebuia sa spuna "reset" (facand referire la resetarea relatiilor tensionate dintre SUA si Rusia-n.r.), dar care fusese inscriptionat gresit cu "supraincarcat".

"Este ca in cazul butonului cu . Ei au vrut sa faca ceva mai bun decat de obicei, dar a iesit asa cum iese intotdeauna", a scris Zakharova.