Uciderea protestatarilor in februarie in timpul protestelor Euromaidan s-a facut "sub conducerea directa" a presedintelui demis Viktor Ianukovici, au declarat joi sefii serviciilor de securitate de la Kiev, potrivit Reuters.

Acestia au mai afirmat ca agenti ai serviciilor ruse au fost implicati in actiunile care au provocat moartea protestatarilor, acuzatii negate de serviciile de securitate ruse, transmite AFP.

Acuzatiile au fost aduse de procurorul general si de catre sefii Ministerului de Interne si al Securitatii de Stat in timpul unei conferinta de presa. Acestia sustin ca trupele anti-revolta Berkut se fac vinovate de moartea a peste 100 de persoane.

Valentin Nalivaitchenko, seful serviciului de securitate ucrainean, a declarat ca agenti FSB au "particpat la planificarea si punerea in practica" a represiunii protestelor din Maidan, care a provocat moartea manifestantilor.

"Nu comentam acuzatii gratuite", a declarat serviciul de presa al FSB (serviciul rus de securitate), intrebat depsre pafirmatiile facute de Valentin Nalivaitchenko.

"Aceste declaratii sa apese asupra constiitei serviciilor de securitate ucrainene", a adaugat reprezentantul FSB.

Ministerul rus al Afacerilor Externe, prin delegatul sau pentru drepturile omului Konstantin Dolgov, a cerut, la randul sau, sa nus e traga concluzii "pripite si politizate" in ancheta privind lunetistii din Maidan.

"Facem apel sa nu se sara la concluzii pripite si politizate, bazate pe ipoteze si documente 'scurse; din intamplare", a scris Dolgov pe contul sau Twitter .

"Noi credem ca ancheta trebuie sa fie profesionala, impartiala, fara interferente exterioare si bazata pe fapte solide si obiective", a adaugat el.