Bulgaria a pus in alerta maxima sau si-a desfasurat fortele aeriene de 30 de ori in doua luni ca raspuns la recenta crestere a numarului zborurilor de recunoastere facute de avioane ale armatei ruse in apropierea spatiului sau aerian de deasupra Marii Negre, a declarat ministrul bulgar al Apararii.

Atat Occidentul cat si Rusia au efectuat o serie de exercitii militare, ca o demonstratie de forta la impasul negocierilor dupa anexarea de catre Rusia a Crimeei, care a starnit sanctiuni de la Washington si Bruxelles.

NATO a anuntat marti ca "ia in considerare toate optiunile" si ca studiaza sa consolideze prezenta militara in Europa de Est, spunand ca Rusia nu da nici un semn ca isi retrage zecile de mii e trupe aflate de-a lungul granitei cu Ucraina.

In pofida unei lungi prietenii cu Rusia, Bulgaria a aderat la NATO in urma cu 10 ani si a participat de doua ori la exercitii de marina cu o nava de razboi americane in Marea Neagra de la criza Ucraina.

De asemenea, gazduieste in prezent un exercitiu militar de doua saptamani la care participa forte din SUA si Ucraina.

"Eu pot doar presupune care este scopul acestor zboruri", a declarat Ministrul Apararii, Angel Naidenov. "Trebuie sa fim foarte vigilenti", a declarat Angelov reporterilor.