Conducerea palestiniana va relansa demersurile de aderare la agentiile ONU daca nu va obtine in 24 de ore asigurari din partea secretarului de Stat american, John Kerry, ca Israelul va elibera ultima serie de prizonieri, au anuntat oficiali palestinieni, potrivit Mediafax.

"Daca (John) Kerry nu va oferi un raspuns clar in privinta eliberarii prizonierilor, conducerea palestiniana va incepe de marti demersurile de aderare la organizatiile ONU", a declarat deputatul independent Mustafa Barghouti.

Un alt oficial palestinian, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, a declarat ca o reuniune a conducerii palestiniene este prevazuta pentru marti seara in vederea lansarii demersurilor de aderare la agentiile ONU daca cei 30 de prizonieri nu vor fi eliberati.

Cei doi oficiali au facut acest anunt dupa ce au participat luni seara la o reuniune a conducerii palestiniene, la Ramallah.

Totodata, conducerea palestiniana a conditionat continuarea negocierilor dupa 29 aprilie de "incetarea completa a colonizarii in Cisiordania si Ierusalimul de Est".

Pe de alta parte, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, ar putea da dovada de flexibiltate daca presedintele Statelor Unite, Barack Obama, il va gratia pe Jonathan Pollard, un fost analist al Fortelor Navale americane care ispaseste o pedeapsa de inchisoare pe viata pentru spionaj in beneficiul statului evreu, unde este considerat un erou national, anunta presa israeliana.

El a fost condamnat in 1987 si a primit cetatenia israeliana opt ani mai tarziu.

Cele doua parti discuta pe marginea eliberarii lui Pollard, dar nu au luat inca o decizie in acest sens, potrivit unei surse apropiate negocierilor.

Conform unor propuneri, spionul ar urma sa fie eliberat pana la mijlocul lunii aprilie, negocierile israeliano-palestiniene vor fi prelungite, iar numarul prizonierilor considerati eliberabili va fi majorat, a precizat o alta sursa.

Israelul cere ca negocierile de pace sa fie prelungite pana la sfarsitul anului.