Adjunctul secretarului de Stat pentru Europa si Eurasia, Victoria Nuland, se va afla sambata si duminica intr-o vizita in Republica Moldova, a anuntat sefa diplomatiei de la Chisinau, Natalia Gherman, intr-o emisiune a postului de televiziune TV7, transmite Mediafax.

Ministrul Natalia Gherman a precizat ca vizita oficialului american a fost stabilita in cadrul deplasarii premierului Iurie Leanca la Washington, la inceputul lunii martie, si va fi o continuare a dialogului strategic cu Statele Unite.

Premierul Iurie Leanca s-a aflat la inceputul lunii martie intr-o vizita la Washington, unde a primit un mesaj puternic de sustinere din partea presedintelui Barack Obama. Statele Unite vor "sustine enorm parcursul european al Republicii Moldova, intelegem ca acest drum nu este unul usor, sustinem integritatea teritoriala si suveranitatea Republicii Moldova", a afirmat presedintele Barack Obama, in urma unei intrevederi cu premierul Leanca.

Premierul Iurie Leanca a avut discutii la Washington cu secretarul de Stat John Kerry si vicepresedintele Joe Biden, in contextul crizei din Ucraina.

Pe fondul crizei aparute dupa ce Rusia a anexat peninsula Crimeei, mai multi oficiali si-au declarat ingrijorarea in legatura cu intensificarea tensiunilor in regiunea transnistreana.

Sustinut de Moscova, Tiraspolul si-a declarat unilateral independenta de Republica Moldova in 1990. Un conflict armat intre Chisinau si fortele separatiste de la Tiraspol a izbucnit la 2 martie 1992, iar acordul de incetare a focului a fost semnat in 21 iulie 1992 intre R. Moldova si Rusia.

Independenta Tiraspolului nu a fost recunoscuta de comunitatea internationala.

In prezent, un contigent rus face parte din fortele de mentinere a pacii din regiunea transnistreana. Autoritatile de la Chisinau s-au pronuntat in repetate randuri asupra inlocuirii acestor forte ruse cu o misiune de observatori civili sub mandat international.