Procurorii anticoruptie si ofiterii Centrului National Anticoruptie din Moldova au gasit 500 000 de euro in urma anchetei desfasurate in cadrul dosarului privind tentativa de mituire a deputatilor. Banii au fost gasiti in una din bancile comerciale din capitala, intr-un safeu metalic de valori, inchiriat de catre femeia retinuta pe 7 martie, relateaza timpul.md.

Banii erau in 7 saci din plastic, iar pe banderole erau indicate numele a doua entitati bancare. Banii au fost ridicati, urmand ca procurorii sa stabileasca legalitatea provenientei acestora.

In cadrul aceleiasi cauze, procurorii au dispus efectuarea expertizei celor 250.000 de dolari, depistati in urma flagrantului din 7 martie.

De mentionat ca o parte din banii examinati aveau banderole cu marcajul unei banci din Ucraina, scrie Timpul. Si in acest caz, procurorii si Centrul National Anticoruptie (CNA) vor desfasura actiuni procesual-penale pentru a stabili provenienta banilor.

Pe 7 martie, doua persoane au fost retinute in flagrant de CNA si procurori, fiind suspectate de tentativa de corupere a unui deputat din Parlamentul Republicii Moldova. Ulterior, instanta a decis arestarea acestora pe un termen de 30 de zile.

Premierul Iurie Leanca a declarat ca actiunile de corupere a unor deputati sunt extrem de regretabile si demonstreaza ca cei din spatele acestor actiuni ajung intr-o faza de agonie. Premierul a subliniat ca institutiile de rigoare trebuie sa-si faca meseria ca toti cei implicati in schemele de coruptie sa fie sanctionati, noteaza IPN.

In opinia lui Iurie Leanca, coruperea deputatilor este un act de mare anvergura, care putea rasturna situatia interna din Moldova, daca ar fi reusit. "Insist pe sanctionarea dura a acelor din spatele actelor de corupere a deputatilor si sper ca organele responsabile sa vina cat mai curand cu constatari. Vreau sa sper ca deputatii nostri inteleg exact care este miza si prin ce situatie trecem", a spus prim-ministrul.

Doua persoane sunt banuite ca ar fi incercat sa transmita, printr-un intermediar, 250 de mii de dolari unui deputat din Coalitia Pro Europeana ca acesta sa paraseasca fractiunea din care face parte. CNA si Procuratura Anticoruptie nu dezvaluie numele deputatului si nici fractiunea din care face parte.

Banuitii au fost retinuti in momentul in care transmiteau suma intermediarului. CNA precizeaza ca aceasta tentativa de corupere nu are nimic in comun cu anuntul deputatului Iurie Bolboceanu de a parasi fractiunea Partidului Democrat. Cercetarile au fost initiate in baza sesizarilor facute de alti deputati din Parlament. Anchetatorii au stabilit ca deputatul vizat urma sa primeasca o parte din bani, iar dupa ce anunta ca paraseste coalitia, si restul sumei.

Unul dintre retinuti este fost angajat al Ministerului Afacerilor Interne, s-a afirmat ca a ocupat functia de consilier al ministrului. Deocamdata, nu se cunoaste ai cui sunt banii.

Procurorii Anticoruptie si ofiterii CNA vor intreprinde in continuare actiuni de urmarire penala in vederea identificarii si tragerii la raspundere a intregului cerc de persoane implicate in infractiune.