Centrul National Anticoruptie si Procuratura Anticoruptie din Republica Moldova au anuntat, vineri, retinerea unei persoane suspectate de tentativa de corupere a unui deputat, pentru ca acesta din urma sa paraseasca alianta pro-europeana de la Chisinau, transmite presa moldoveana. Potrivit Unimedia.info, din interceptarile procurorilor reiese ca tinta tentativei de corupere a fost deputatul Anatol Arhire, membru al Partidului Liberal Reformator (PLR), insa acesta neaga ca i s-ar fi propus 250.000 de dolari pentru a-si anunta vineri plecarea din formatiune.

Reamintim ca, in urma cu trei saptamani, Serviciul de Informatii si Securitate (SIS) al R.Moldova a anuntat ca va desfasura investigatii, dupa ce doi parlamentari ai coalitiei pro-europene de la Chisinau au acuzat ca li s-ar fi propus ca, in schimbul unor sume de bani, sa plece la un nou partid, inainte ca tara sa semneze Acordul de asociere cu Uniunea Europeana. In spatele presupusei actiuni de racolare s-ar afla omul de afaceri Veaceslav Platon, au sugerat alti doi lideri politici, insa acesta a negat.

Persoana care a fost retinuta vineri, dupa ce a fost prinsa in flagrant de Centrul National Anticoruptie (CNA) in tentativa de corupere, a fost dusa la sediul CNA pentru audieri. Potrivit procurorilor, acesta era implicat in incercarea de a convinge deputatul sa intreprinda anumite actiuni contra sumei de 250.000 de dolari. Mai exact, deputatul vizat urma sa anunte in sedinta de vineri a Parlamentului ca paraseste coalitia. Acesta va fi audiat de catre CNA.

"Banii urmau sa fie transmisi unui deputat pentru ca acesta sa paraseasca fractiunea parlamentara din care face parte la moment. Deputatul face parte din coalitia pro-europeana", a precizat seful adjunct al Procuraturii Anticoruptie, Adrian Popenco, citat de Unimedia.info.

Din interceptarile procurorilor, difuzate de presa, reiese ca tinta tentativei de corupere a fost Anatol Arhire, deputat din partea liberal-reformatorilor, insa acesta neaga vehement acest lucru, declarand ca nu a fost contactat de nimeni si ca nu i s-au propus banii pentru a parasi formatiunea.

"De nimeni nu am fost contactat, dar acum, un coleg mi-a spus ca a aparut stire precum ca am fost incercat sa fiu mituit. Ca sa fie clar, eu, Anatol Arhire, care am luptat si mi-am cersit ca tricolorul, limba, alfabetul, identitatea romaneasca, sa merg la asemenea pas? Niciodata nu voi face acest pas. Sunt niste gogonii politice, regizate bine de cineva si puse ca oamenii sa profite. Nu se va produce niciodata", a declarart Anatol Arhire, citat de Unimedia.info.

Potrivit lui, aceste zvonuri sunt lansate deoarece PLR este privit ca un concurent important in viitoarele alegeri. "Se incearca sa fie destabilizat, create niste turbulente. Mai sunt inventate asa smecherii. Nici colegii mei nu au fost supusi unor asemenea tentative de corupere. Categoric nu!", a insistat Arhire.

Arhire a fost ales in Parlament pe listele PL (Partidul Liberal), dupa care a trecut la PLR (Partidul Liberal Reformator). precizeaza Publika.md.

Unimedia.info precizeaza, prezentand imagini cu suspectul retinut, ca barbatul are in jur de 35 de ani si este vorbitor de limba rusa. De asemenea, potrivit surselor Unimedia, acesta ar face parte din anturajul omului de afaceri Veaceslav Platon.

Publika.md, care il citeaza pe seful adjunct al Procuraturii Anticoruptie, Adrian Popenco, scrie ca este vorba de un fost politist, care ar fi actionat ca intermediar in tentativa de corupere a deputatului.

Deschide.md sustine ca este vorba despre fostul politist Vitalie Burlacu. Barbatul repinge toate acuzatiile si sustine ca nu stie de ce a fost retinut.

Vitalie Burlacu s-a facut cunoscut lumii intregi in timpul protestelor din 7 aprilie 2009, cand a fost surprins in timp ce lovea cu piciorul un protestatar, in zona din spatele Guvernului.

De asemenea, Burlacu este cel care l-ar fi agresat in acceasi perioada pe jurnalistul Oleg Brega caruia i-ar fi sustras si doua camere. Fostul politist era considerat unul din apropiatii fostului ministru de Interne Gheorghe Papuc.