Locuitori din Crimeea, care protesteaza contra noilor autoritati de la Kiev, au arborat marti seara drapelul Rusiei pe cladirea parlamentului regiunii autonome, informeaza Novosti Krima, serviciul de stiri al Crimeii in limba rusa news.allcrimea.net, preluat de Agerpres.

Aproximativ 500 de manifestanti s-au adunat in fata parlamentului din Simferopol.

"Steagul Rusiei a fost arborat pe frontonul Radei Supreme a Crimeii. Oamenii scandeaza 'Dati jos tridentul' /aluzie la stema Ucrainei n.r./, 'Rusia, Rusia' si 'Putin este presedintele nostru', a notat jurnalistul Oleg Kriucikov intr-o postare pe Facebook.

Manifestantii au cerut independenta Crimeii si organizarea unui referendum privind statutul peninsulei. Ei au insistat de asemenea ca fortele speciale Berkut sa fie protejate de actiunile formatiunilor radicale.

In timpul URSS, Crimeea a apartinut Federatiei Ruse /RSFSR/ si a intrat in componenta Ucrainei sovietice in 1954.

Novosti Krima adauga ca tatarii din Crimeea vor organiza miercuri la ora 10.00 un miting in apropierea parlamentului din Simferopol.

Cazacii ameninta de asemenea sa ia cu asalt primaria din Feodosia si cer sa nu fie recunoscut noul guvern ucrainean si demisia conducerii orasului.

Rusia a mobilizat nave si trupe speciale pentru o posibila interventie militara in Crimeea

Rusia a mobilizat nave cu trupe speciale in largul Peninsulei Crimeea, o reuniune autonoma a Ucrainei, in contextul in care Moscova refuza sa recunoasca Administratia interimara de la Kiev, afirma surse politice ucrainene citate de presa internationala, potrivit agentiei Mediafax.

Potrivit surselor citate, nava ruseasca Nikolai Filcenkov, avand la bord cel putin 200 de militari, este stationata in largul Peninsulei Crimeea, un fief al miscarilor politice proruse.

Conform site-ului britanic IBTimes, alte patru nave militare ruse transportand trupe speciale au plecat din portul rus Anapa si se indreapta spre Sevastopol.

Informatiile au fost confirmate de Oleh Tiahnibok, liderul formatiunii nationaliste ucrainene Svoboda. "Am primit un mesaj telefonic de la un oficial din cadrul serviciilor de securitate din Crimeea. Astazi la ora 12.00, in Portul Sevastopol a ajuns nava militara Nikolai Filcenkov. Are la bord 200 de militari, 328 de membri ai Fortelor Navale si transportoare blindate de tip 10 BTR-80", a precizat el.

Postul Russia Today, citat de ziarul Corriere della Sera, a relatat ca pe strazile din Sevastopol, atat in centru cat si la periferia orasului, sunt tancuri apartinand armatei ruse.

Aproximativ 26.000 de militari rusi sunt stationati la Sevastopol, unde se afla nave ale Flotei ruse din Marea Neagra.

Oficiali rusi au sugerat ca Moscova ar putea declansa o interventie militara in sudul Ucrainei, pentru a proteja etnicii rusi precum si obiectivele militare din Crimeea. "Daca Ucraina se va scinda, va fi razboi. Prima data vor pierde Crimeea, pentru ca vom interveni cum am facut in Georgia", a avertizat, sub protectia anonimatului, un oficial rus citat de Financial Times.