Mii de ucraineni au profitat sambata de caderea regimului presedintelui Viktor Ianukovici pentru a vizita, intr-o atmosfera de sarbatoare, luxoasa sa resedinta oficiala de la periferia Kievului, a constatat un jurnalist AFP.

Resedinta lui Ianukovici, vizitata de mii de ucraineniFoto: Captura YouTube

Veniti cu familia sau in grupuri mici, mii de ucraineni obisnuiti au strabatut imensele parcuri, infrastructurile sportive si luxoasele cladiri ale resedintei Mezhyhirya, exprimandu-si uimirea. Circulatia rutiera pe drumurile catre resedinta a fost ingreunata de ambuteiajele provocate de afluxul de curiosi.

Protectia complexului, abandonata de fortele de ordine, era asigurata de voluntari din cadrul serviciului de ordine apartinand miscarii de protest ce ocupa de luni de zile centrul capitalei Kiev, inarmati in mare parte cu bastoane si purtand veste antiglont.

Serviciul de ordine al opozantilor le-a interzis vizitatorilor accesul in interiorul cladirilor, dar le-a permis sa priveasca de afara, prin ferestre, camerele decorate cu marmura si aur, sala de receptie in forma de galion sau colectia de fazani.

Ei controlau intrarile in incinta si au instalat mici standuri unde se ofereau bauturi si alimente. Atmosfera era destinsa si nu s-a constatat niciun furt, potrivit unui fotoreporter AFP.

Numerosi vizitatori remarcau contrastul dintre fastul resedintei si mijloacele reduse alocate de statul ucrainean pentru scoli si spitale, de exemplu.

Resedinta Mezhyhirya a devenit un simbol al coruptiei regimului in urma unor multiple anchete difuzate in presa in ultimii ani cu privire la "privatizarea ilegala" a acesteia.