Guvernul ucrainean a asigurat luni ca nu va decreta pentru moment starea de urgenta, in ciuda crizei care traverseaza Ucraina, iar opozitia s-a declarat, la randul sau, pregatita sa continue negocierile, scrie AFP.

Acest anunt are aerul unei detensionari, in preziua unei sesiuni extraordinare a Parlamentului consacrata situatiei politice si a summitului UE-Rusia, care se acuza reciproc de ingerinte in dosarul ucrainean.

Autoritatile nu au "intentia astazi de a decreta starea de urgenta", a afirmat ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Leonid Kojara, in cursul unei conferinte de presa.

"Astazi, aceasta masura nu este de actualitate", a adaugat acesta, inainte de a-si exprima speranta ca deputatii vor vota marti legi care sa permita reglementarea crizei.

In paralel, principalele partide de opozitie au precizat, intr-un comunicat comun, ca sunt "pregatite sa continue negocierile".

Anterior, ministrul ucrainean al Justitiei, Olena Lukas, amenintase manifestantii care au patruns in ministerul sau din centrul Kievului ca va cere instaurarea starii de urgenta, scrie AFP.

Lukas, care participa la negocierile dintre opozitie si presedintele Viktor Ianukovici, a declarat la televiziunea ucraineana ca va solicita ca discutiile sa fie intrerupte pana cand cladirea va fi eliberata.

Zeci de manifestanti radicali au invadat duminica seara ministerul, fara sa intampine nicio rezistenta, si au construit imediat o baricada in jurul cladirii.

"Voi fi obligata sa-i cer presedintelui ucrainean sa opreasca discutiile in cazul in care cladirea nu este eliberata si, daca nu se ofera o sansa negocierilor, sa gasesc o solutie pasnica acestui conflict", a declarat Lukas.

Aceasta a precizat ca va cere Consiliului de securitate nationala "sa discute instaurarea starii de urgenta".

Aceasta i-a acuzat pe militantii radicali ca au dat drumul la apa in cladire, la temperaturi glaciale, ceea a transformat-o intr-un "veritabil patinoar".

Potrivit agentiei Interfax-Ucraina, fostul boxer si lider al opozitiei Vitali Klitschko, care participa la negocierile cu Ianukovici, s-a deplasat la sediul ministerului, in cursul noptii, pentru a le cere manifestantilor, in zadar, sa plece.

Opozitia ramane mobilizata in centrul Kievului din noiembrie, cand presedintele a refuzat sa semneze un acord de liber schimb cu Uniunea Europeana, preferand o apropiere de Rusia.

Miscarea s-a radicalizat brusc in cursul saptamanii trecute, ajungandu-se la scene de gherila urbana, in care si-au pierdut viata cel putin trei oameni, iar revolta s-a extins in tara.

Pentru a pune capat crizei, Ianukovici a propus o serie de concesii opozitiei, printre care revizuirea Constitutiei si intrarea acesteia in guvern. Aceste propuneri au fost refuzate insa de liderii opozitiei, care cer alegeri prezidentiale anticipate.