Razboi al cuvintelor, acuzatii de tradare, solicitari repetate de plecare a lui Bashar al-Assad: conferinta de pace Geneva II de la Montreux a cunoscut miercuri un debut dificil, marile puteri si negociatorii sirieni ramanand cantonati pe pozitiile lor, intr-un climat foarte tensionat, scrie AFP.

Reuniti pe malurile lacului elvetian Leman, cei aproximativ 40 de reprezentanti ai tarilor si organizatiilor nu au asteptat prea mult timp pentru a contasta ca prapastia ramane imensa intre regimul lui Bashar al-Assad si opozitia siriana din exil.

Deschizand conferinta, secretarul general al ONU Ban Ki-moon a reamintit tuturor miza intalnirii, sinonima cu "speranta", dupa trei ani de confruntari sangeroase.

"Toti sirienii au privirile indreptate spre voi astazi", a spus acesta, adresandu-se celor doua delegatii siriene aflate la cativa metri distanta.

Rusia si Statele Unite, care au lucrat in culise pentru organizarea acestei conferinte, au cerut de asemenea sirienilor sa profite de o oportunitate "istorica", seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov avertizand ca negocierile nu vor fin "nici simple, nici rapide".

Dar, prin interventia secretarului de stat american John Kerry, tonul s-a schimbat. "Bashar al-Assad nu va face parte din guvernul de tranzitie. Este imposibil, inimaginabil ca acest om care a condus o astfel de violenta impotriva propriului sau popor sa poata conserva legitimitatea pentru a guverna", a spus acesta.

Seful diplomatiei siriene Walid Mouallem i-a replicat: "Domnule Kerry, nimeni din lume nu are dreptul de a conferi sau retrage legitimitatea unui presedinte (...) in afara de sirieni".

Chestiunea sortii lui Assad, in centrul tuturor dezbaterilor de la inceputul miscarii de contestare din martie 2011, a planat asupra intregii conferinte.

Rusii si americanii continua sa contrazica asupra interpretarii principiilor stabilite in iunie 2012 in cadrul conferintei Geneva I. Occidentalii vorbesc despre formarea unui guvern de tranzitie fara Bashar al-Assad, o conditie respinsa de Rusia si de sirienii pro-Assad.

Serghei Lavrov a lansat un semnal de alarma fata de "tentativele de interpretare a acestui document de o maniera sau alta".

Alaturandu-se lui John Kerry, ministrul francez al Afacerilor Externe Laurent Fabius a spus ca aceasta conferinta nu are ca scop discutarea "terorismului", asa cum doreste Damascul, ci a unui "guvern de tranzitie".

Discursul lui Walid Mouallem a starnit un schimb aprins de replici intre ministrul sirian si secretarul general al ONU.

Oficialul sirian, la fel ca si liderul opozitiei, a avut alocate zece minute pentru discurs. Dar, dupa 20 de minute de discurs, Ban Ki-moon s-a decis sa-l intrerupa pe Mouallem, care a ramas surd la somatiile repetate de a-si incheia alocutiunea.

"Dvs traiti la New York iar eu traiesc in Siria si am dreptul sa ofer versiunea siriana in fata acestui forum", a spus Mouallem.

Remarca nu a fost pe placul secretarului general al ONU, care i-a reamintit lui Mouallem, care a tacut in cele din urma dupa 35 de minute, ca interventia sa este contrara "atmosferei constructive".

Seful diplomatiei siriene i-a calificat pe reprezentantii opozitiei, asezati in fata lui, "tradatori" si "agenti platiti de dusmanii" Siriei.

La randul sau, seful delegatiei opozitiei, Ahmad Jabra, i-a cerut presedintelui Bashar al-Assad sa renunte la putere in favoarea unui guvern de tranzitie, in conformitate cu declaratia Geneva I.

Reuniunea de la Montreux ar trebui sa ajute la pregatirea unei reuniuni a ONU, la Geneva, in care vor fi implicate doar delegatiile siriene si emisarul special al ONU si al Ligii Arabe Lahdar Brahimi.

Aceasta ar trebui sa fie debutul unui lung proces, de sapte - zece zile, intr-o prima etapa, potrivit unui membru al delegatiei ruse, citat de agentia Interfax.