Secretarul de Stat american John Kerry a incheiat, luni, un turneu diplomatic de patru zile in Orientul Mijlociu, fara sa reuseasca sa-i convinga pe israelieni si palestinieni sa se ralieze la planul sau de pace, relateaza AFP.

In cursul celei de-a zecea calatorii in regiune, John Kerry, care se confrunta cu pozitiile ireconciliabile ale celor doua tabere, a discutat cu liderii israelieni si palestinieni pe marginea unui proiect de acord-cadru, care traseaza liniile reglementarii divergentelor legate de frontiere, securitate, statutul Ierusalimului si soarta refugiatilor palestinieni.

"Au existat multe decizii dificile. La un moment, a existat un document care continea ideile celor doua parti", a precizat un oficial din cadrul Departamentului de Stat.

Un alt oficial american de rang inalt a adaugat ca emisarul american insarcinat cu dosarul israeliano-palestinian, Martin Indyk, a ramas la fata locului pentru a continua sa gaseasca un compromis.

Cu o zi inainte de plecarea lui Kerry, administratia militara israeliana a facut noi pasi in planul de constructie a 272 de locuinte in doua colonii din Cisiordania.

"Un guvern care incearca sa gaseasca o solutie pentru doua state nu ar mai aprofunda conflictul construind in colonii, in special in cele care nu au nicio sansa sa ramana sub suveranitatea israeliana", intr-un viitor acord de pace, a comentat organizatia Pace Acum.

Kerry a amintit in repetate randuri ca Statele Unite considera colonizarea drept "nelegitima".

Cotidianul israelian Maariv anunta ca Guvernul ar fi pregatit sa suspende procesul de colonizare in Cisiordania, in schimbul prelungirii negocierilor de pace pana in ianuarie 2015.

Insa premierul israelian a dat asigurari, luni, in cadrul unei reuniuni a partidului sau, Likud, ca nu ia in calcul sa renunte la procesul de colonizare in cursul negocierilor si ca nu a facut nicio concesie sefului diplomatiei americane, potrivit presei.

- "Argument fabricat"

Miscarea liderului palestinian, Fatah, a insistat asupra respectarii calendarului, avertizand ca, dupa 29 aprilie, "daca Israelul continua sa se incapataneze, nimeni nu va putea sa-l impiedice pe presedintele (Mahmoud) Abbas sa solicite din nou aderarea (...) la ONU, inclusiv la Curtea Internationala de Justitie sau la Curtea Penala Internationala".

In buletinul sau saptamanal, o comisie a Fatah a respins cererea de recunoastere a Israelului drept "camin al poporului evreu", denuntand-o ca "un argument fabricat".

Totusi, in pofida acestui climat tensionat, Kerry, un artizan al reluarii negocierilor de pace, in iulie 2013, dupa aproape trei ani de intrerupere, a inregistrat "progrese" in cursul discutiilor purtate cu Netanyahu si cu Abbas.

El urmeaza sa se intoarca in regiune la inceputul saptamanii viitoare, anunta presa israeliana.