Rusia a acceptat sa reduca pretul la gaze furnizate Ucrainei cu circa o treime pana la 268,5 dolari pe 1.000 metri cubi, a anuntat presedintele rus Vladimir Putin marti, in contextul vizitei la Kremlin a presedintelui ucrainean Vikto Ianukovici, relateaza Reuters. Reducerea intra in vigoare incepand cu ianuarie 2014.

Vladimir Putin si Viktor IanukoviciFoto: Agerpres/AP

Putin a declarat ca este o masura temporara, insa nu a elaborat pe aceasta tema.

Putin a mai anuntat ca in urma discutiilor cu Ianukovici, Rusia va converti 15 miliarde din fondul national de bunastare in titluri de stat ucrainene pentru a ajuta tara sa evite o criza financiara.

Presa evocase aceasta suma sub forma de imprumut.

Sefii de stat au semnat un acord destinat eliminarii obstacolelor comerciale dintre cele doua tari.

Acest acord a fost semnat alaturi de alte documente, la incheierea negocierilor intre Ianukovici si omologul sau rus, Vladimir Putin, in timp ce opozitia ucraineana manifesteaza la Kiev de la renuntarea, la sfarsitul lui noiembrie, la un Acord de Asociere cu Uniunea Europeana.

Vizita are loc dupa o noua manifestatie de amploare a opozitiei, mobilizate atat in vederea in vederea denuntarii deplasarii la Moscova, cat si de catre un asalt al politiei, fara succes, saptamana trecuta, impotriva opozantilor, la Kiev, noteaza Mediafax.

Intr-o rezolutie adoptata duminica, opozitia i-a "interzis" sefului statului sa semneze acorduri in vederea aderarii la uniunea vamala a unor foste republici sovietice, condusa de Moscova.

Opozitia, care a mobilizat sute de mii de persoane duminica si in weekendurile precedente, a indemnat la organizarea unei mari manifestatii marti la ora locala 18.00 (si ora Romaniei).

Doi fosti ministri ucraineni de Externe, Boris Tarasiuk si Volodimir Ogrizko, au publicat marti o scrisoare deschisa adresata fostilor lor colegi diplomati. "Nu uitati ca diplomatii ucraineni nu isi vand tara si poporul", le transmit ei.

In urma unor taraganari din partea puterii ucrainene, comisarul european pentru Exteindere Stefan Fuele a anuntat duminica o suspendare a negocierilor in vederea unui acord de asociere cu Ucraina, in lipsa unui "angajament clar" al lui Ianukovici de a semna acest document.

Opozitia ucraineana, care-l acuza pe presedinte ca "vinde Ucraina Rusiei", a declarat ca ar putea ceda Rusiei sistemul de gazoducte al tarii, in schimbul unor reduceri la pretul gazelor si unui credit in valoare de mai multe miliarde de dolari.

"Nu vrem ca interesele nationale sa fie tradate", a declarat luni Vitali Kliciko, unul dintre liderii opozitiei.