Rusia ar fi instalat mai multe baterii de rachete cu raza scurta de actiune la frontierele Uniunii Europene, ca raspuns la proiectul de scut antiracheta european, scrie sambata cotidianul german Bild, citand "surse din domeniul securitatii", transmite AFP.

Bild sustine ca imagini din satelit, confidentiale - ale caror provenienta si data nu le precizeaza - arata ca un "numar cu doua cifre" de baterii de rachete Iskander-M, numite si SS-26, au fost amplasate "in cursul ultimelor 12 luni" in enclava rusa Kaliningrad, intre Polonia si Lituania, si de-a lungul frontierei ruse cu tarile baltice.

Aceste rachete SS-26 pot fi dotate cu focoase conventionale sau nucleare, adauga Bild, iar raza lor maxima de actiune este de aproximativ 500 de kilometri, ceea ce ar face aproape posibil un atac asupra Berlinului, intrucat capitala germana se afla la aproximativ 527 de kilometri de Kaliningrad.

Potrivit Bild, Rusia pune astfel in aplicare o amenintare pe care a formulat-o ca reactie la proiectul de aparare antiracheta al NATO, bazat pe tehnologie americana.

Acest scut este de mai multi ani principalul subiect de discordie intre NATO si Rusia. NATO il prezinta ca fiind destinat protejarii tarilor europene membre ale Aliantei de o eventuala amenintare balistica iraniana, insa Rusia il percepe ca pe o amenintare la adresa securitatii sale.