Cele 28 de state membre NATO au decis miercuri sa prelungeasca cu doua luni mandatul secretarului general Anders Fogh Rasmussen, pentru a-i permite sa participe la viitorul summit al Aliantei Nord-Atlantice, programat pentru perioada 4-5 septembrie 2014, scrie Mediafax. Mandatul lui Rasmussen, care urma sa se incheie pe 31 iulie 2013, a fost prelungit deja cu un an, pana la 31 iulie 2014.

Ambasadorii permanenti ai tarilor aliate au decis, din nou, intr-o reuniune miercuri la Bruxelles, sa-i "extinda mandatul pentru a-i permite sa pregateaca si sa prezideze summitul NATO care va avea loc in Tara Galilor pe 4 si 5 septembrie 2014", a anuntat Alianta Nord-Atlantica intr-un comunicat.

"Domnul Rasmussen multumeste statelor membre si accepta propuenrea de prelungire a mandatului pana la 30 septembrie" anul viitor, se arata in comunicat.

Summitul se va desfasura, bine protejat, in luxosul complex hotelier The Celtic Manor, proprietatea unui miliardar britanic, in apropiere de Newport, in sudul Tarii Galilor. Ultimul summit NATO a fost gazduit de catre presedintele american Barack Obama la Chicago, in 2012.

Al 12-lea secretar general al Aliantei Nord-Atlantice, un fost premier al Danemarcei, Rasmussen, in varsta de 60 de ani, a fost numit in functie in 2009, cu un mandat de patru ani. Statutul Aliantei Nord-Atlantice autorizeaza detinerea unui singur mandat, dar permite prelungirea acestuia.

Summitul din 2014 urmeaza sa fie consacrat in buna parte Afganistanului, unde NATO urmeaza sa isi incheie misiunea de lupta, cea mai lunga de la crearea organizatiei si pana in prezent, la sfarsitul anului viitor.

State membre NATO intentioneaza sa ramana in Afganistan dupa incheierea misiunii actuale, dar acordul care stabileste cadrul unei prezente militare ocidentale in tara, negociat cu greu de Washington si Kabul, nu a fost semnat inca de catre presedintele afgan Hamid Karzai, care apreciaza ca aceasta sarcina ii va reveni celui care ii va lua locul, dupa alegerile prezidentiale programate in aprilie 2014.

Numele succesorului lui Rasmussen nu este cunoscut inca. Pana in prezent si-a anuntat candidatura Franco Frattini, un fost comisar european si ministru italian de Externe. Numele ministrului belgian al Apararii Pieter de Crem si al sefului diplomatiei poloneze Radoslaw Sikorski au fost citate, de asemenea, pentru acest post, care ii revine in mod traditional unui european.