Autoritatile mexicane erau in stare de alerta miercuri, in incercarea de a recupera un camion furat in apropiere de Mexico si care transporta o incarcatura radioactiva "extrem de periculoasa" care, daca ar cadea in maini rauvoitoare, ar putea fi folosita pentru fabricarea unei "bombe murdare", scrie AFP.

Vehiculul alb marca Volkswagen transporta material radioactiv spre un centru de stocare al deseurilor radioactive atunci cand a fost furat dintr-o statie service din Tepojaco, in statul Hidalgo, la circa 50 de kilometri nord de Mexico, a anuntat Comisia nationala mexicana de securitate nucleara (CNSNS).

Potrivit autoritatilor nucleare, materialul din camion "nu prezinta niciun risc atat timp cat protectia nu este inlaturata sau stricata", dar CNSNS a cerut "oricarei persoane care ar fi in posesie sau ar gasi incarcatura sa nu o deschida si nici sa o sparga, ceea ce ar putea genera grave consecinte sanitare".

Nicio informatie nu a fost oferita despre eventualii suspecti, intr-o tara zguduita de confruntari regulate intre traficantii de droguri si operatiunile statului impotriva gruparilor criminale, soldate cu cel putin 77.000 de morti din 2006.

Cobalt 60, o substanta extrem de periculoasa

Potrivit Agentiei Internationale de Energie Nucleara camionul transporta o substanta radioactiva, cobalt 60, utilizat in radioterapie, si care provenea de la un spital din Tijuana (nord).

Substanta nu poate fi utilizata ca o veritabila bomba atomica, dar poate servi pentru fabricarea unei "bombe murdare" care combina explozibil conventional si izotopi radioactivi.

Expertii avertizeaza in mod regulat asupra riscului pe care il prezinta stocurile importante din acest tip de substanta, depozitate in spitale, universitati sau uzine, fara o supraveghere suficienta.

Anul trecut, AIEA a contorizat 17 cazuri de posesie ilegala sau tentativa de vanzare de substante nucleare in lume si 24 de cazuri de furt sau pierdere, ceea ce reprezinta doar "varful aisbergului".

Numeroase cazuri sunt legate de foste teritorii sovietice precum Cecenia, Georgia sau Moldova, unde mai multe persoane au fost arestate in 2011 cand incercau sa vanda uraniu ce ar fi putut fi folosit pentru producerea de arme.

Cobaltul cobalt 60 "apare in multe accidente care se soldeaza cu victime, deoarece acest material este manipula de persoane care nu sunt constiente de pericol", a explicat Mark Hibbs, analist la fundatia Carnegie pentru pacea internationala.

In 1987 la Goiania (Brazilia), 249 de persoane au primit tratament medical, dintre care 28 au suferit arsuri prin radiatii si patru au murit, in urma unui incident care a implicat cesiu 137, o substanta similara cu cobalt 60.

Doua persoane au demontat un echipament de oncologie abandonat, iar materialul radioactiv continut a devenit o atractie pentru comunitatea locala.