Statele Unite au respins categoric, marti, recentele acuzatii privind interceptarea comunicatiilor din Europa, prin serviciile lor de informatii, spunand ca datele le-au fost furnizate de catre agentiile europene de informatii . Ca o lovitura de teatru in acest scandal care afecteaza relatiile dintre Washington si mai multi aliati europeni, aceste declaratii au fost facute sub juramant in fata Congresului, de catre seful Agentiei de Securitate Nationala (NSA), generalul Keith Alexander.

Dezvaluirile cotidianului francez Le Monde, ale spaniolului El Mundo si italianului L' Espresso privind interceptarea comunicatiilor cetatenilor europeni de catre NSA sunt "complet false", a asigurat generalul Alexander . "Ca sa fie foarte clar, nu am colectat aceste informatii asupra cetatenilor europeni", ci sunt date "furnizate Agentiei americane de securitate" de catre partenerii europeni, a spus el in timpul o audieri in fata Comisiei pentru Informatii din Camera Reprezentantilor .

Le Monde si El Mundo au scris in utlimele zile, pe baza documentelor furnizate de catre fostul consultant NSA, Edward Snowden, ca NSA a interceptat peste 70 de milioane de apeluri telefonice in Franta si 60 de milioane in Spania, in decurs de o singura luna.

La randul sau, ziarul italian L' Espresso , citand jurnalistul Glenn Greenwald , R initial revelatii de Edward Snowden , a declarat ca italienii au fost proclamat de catre serviciile americane si britanice .

"Nu sunt informatii pe care le-am colectat despre cetateni europeni. Acestea reprezinta informatiile pe care noi si aliatii nostri din NATO le-au colectat in apararea tarilor noastre si in sprijinul operatiunilor militare", a adaugat NSA.