Testele de laborator au confirmat un focar de poliomielita in randul copiilor cu varste mici din nord-estul Siriei, virusul fiind depistat, pna acum, in 10 cazuri din cele 22 suspectate, a anuntat marti un purtator de cuvant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, citat de Reuters.

Douazeci si doi de copii din provincia Deir al-Zor au ramas paralizati luna aceasta, suferind de paralizie acuta flasca si simptome ce pot fi cauzate de alte boli. Laboratorul OMS din Tunisia a identificat virusul care provoaca polimielita in probe prelevate de la 10 pacienti.

"Din cele 22 de cazuri investigate, 10 sunt confrmate ca fiind de tipul polio", a declarat reprezentantul OMS, Oliver Rosenbauer, in cadrul unei conferinte de presa la Geneva.

Cele mai multe dintre victime au varste sub 2 ani si se crede ca nu au fost niciodata vaccinate impotriva bolii sau ca nu au primit nici macar o doza de vaccin oral, din cele 3 necesare imunizarii.

Sunt asteptate rezultatele pentru celelalte 12 cazuri suspectate din Deir al-Zar, a precizat reprezentantul OMS.

Acestea sunt primele cazuri de polimielita din Siria dupa 1999, potrivit datelor agentiei Natiunilor Unite. "Am inceput imunizarea in zona respectiva", a declarat Rosenbauer pentru reuters.

"Urmatorul pas este sa ne uitam, din punct de vedere genetic, la aceste virusuri izolate si la locul de unde au venit. Asta ar trebui sa aduca niste clarificari cu privire la origine", a adaugat reprezentantul ONU.

In contextul in care, din cauza razboiului civil din Siria circa 4.000 de persoane au parasit tara, sunt planificate campanii de vaccinare in tarile vecine.

"Este o boala transmisibila si poate ajunge in alte zone din cauza miscarilor populatiei. Astfel incat exista in risc ridicat sa se raspandeasca in intreaga regiune", a precizat Rosenbauer.