Eleva roma Leonarda, expulzata in Kosovo impreuna cu familia sa, se va putea intoarce in Franta daca vrea sa isi continue studiile acolo, dar singura, a transat sambata presedintele Francois Hollande, scrie Mediafax citand AFP.

"Daca Leonarda va face o cerere, ii va fi rezervata primirea, doar ei", a declarat el in cadrul unei interventii solemne la Elysee. Conditiile de expulzare a familiei Dibrani au fost conforme legii, a subliniat el.

"Nicio norma de drept nu a fost incalcata" in acest dosar, "toate caile de recurs" ale familiei care a ramas fara drept de azil au fost "epuizate", a subliniat presedintele francez, sprijinindu-se pe un raport de ancheta care i-a fost inmanat de ministrul de Interne Manuel Valls.

Acest raport administrativ a aratat totusi ca fortele de ordine "nu au dat dovada de discernamantul necesar" retinand adolescenta in timpul unei vacante scolare, la 9 octombrie, a subliniat el.

Vor fi date directive prefectilor pentru ca niciun copil sa nu poata fi retinut in cadrul activitatilor scolare, a anuntat Hollande.

Circumstantele retinerii Leonardei au provocat emotii puternice in randul stangii, iar mii de liceeni au iesit pe strazi joi si vineri pentru a cere intoarcerea ei.

Tinand cont de aceste "circumstante" si de o "situatie umana", Francois Hollande a acceptat intoarcerea tinerei.

"Nu voi merge singura in Franta si nu imi voi abandona familia. Nu sunt singura care trebuie sa mearga la scoala, sunt si fratii si surorile mele", a declarat Leonarda, care se afla impreuna cu familia sa la Mitrovita.

Tatal ei, Resat, in varsta de 47 de ani, singurul membru al familiei care s-a nascut in Kosovo, a declarat: "Daca nu se poate cu blandete, atunci se va face prin forta".

Leonarda s-a nascut in Italia, la fel ca si ceilalti patru frati si surori ai ei. Cea mai mica, in varsta de 17 luni, s-a nascut in Franta.

Incercand sa concilieze respectarea legii si caracterul uman, presedintele francez a incercat sa inchida un dosar care a afectat inca o data coeziunea Guvernului sau - politica de fermitate a lui Manuel Valls fata de imigratia ilegala a fost vehement criticata de ministrul ecologist Cecile Duflot - si a provocat tulburari in randul stangii.

Manuel Valls s-a intors rapid dintr-o vizita in Antile in noaptea de vineri spre sambata, pentru a lua in maini dosarul, in timp ce mii de liceeni au manifestat joi si vineri pentru intoarcerea adolescentei.

"Daca este o greseala, hotararea de repatriere va fi anulata", a asigurat miercuri premierul Jean-Marc Ayrault.

Ministrii si parlamentarii socialisti si-au exprimat nemultumirea. Seful diplomatiei Laurent Fabius a declarat vineri seara ca spera intr-o solutie "umana" si in acord cu "principiile" pentru Leonarda.

Dar Manuel Valls, a carui popularitate este la apogeu, spre deosebire de cea a lui Jean-Marc Ayrault si a presedintelui Francois Hollande, a fost reconfortat de un sondaj publicat sambata de Le Parisien care afirma ca doua treimi (65%) dintre francezi se opun intoarcerii Leonardei si a familiei ei. Iar 75% aproba pozitia ministrului in acest caz (57% in cadrul electoratului de stanga).

Resat Dibrani, tatal Leonardei, a marturisit ca a mintit autoritatile franceze cu privire la originile kosovare ale familiei sale, in speranta de a-si mari sansele de a obtine azil in Franta.

Ministrul kosovar de Interne a declarat vineri seara intr-un comunicat ca membrii familiei Dibrani "pot fi inregistrati ca cetateni ai Kosovo" avand in vedere documentele de care dispun.

Ei au fost primiti in Kosovo in virtutea "protocolului referitor la repatriere intre Kosovo si Franta", au adaugat autoritatile de la Pristina.