Cancelarul german Angela Merkel si liderii Partidului Social-Democrat (SPD) au ajuns joi la un acord privind inceperea negocierilor formale pentru crearea unei coalitii guvernamentale, scrie AFP.

Liderii crestin-democrati (CDU/CSU) si social-democrati "au ajuns la concluzia sa recomande instantelor partidelor lor deschiderea negocierilor de coalitie", a declarat secretarul general al CDU, Hermann Grohe, dupa trei ore de discutii cu delegatia SPD.

Acesta a precizat ca spera ca negocierile sa debuteze miercurea viitoare, la capatul a trei reuniuni exploratorii care au aratat "ca exista suficiente puncte comune pentru a guverna aceasta tara timp de patru ani cu succes si pentru binele cetatenilor".

Presedintele SPD, Sigmar Gabriel, a afisat acelasi optimism prudent. "Grupul de negociere al SPD a decis in unanimitate lansarea negocierilor de coalitie in acest sens. O baza comuna poate fi gasita" cu partidul conservator, a apreciat acesta.

El a adaugat insa ca partidul lui Merkel "stie ca un salariu minim generalizat de 8,50 euro pe ora (...) este o conditie sine qua non fara de care coalitia cu SPD nu ar avea niciun sens".

Acest salariu minim a fost una dintre promisiunile esentiale facute de SPD in timpul campaniei electorale. Conservatorii pledeaza in favoarea unui tarif diferentiat, negociat cu partenerii sociali pe ramura si pe regiune.

"Exista evident o serie de domenii (...) unde pozitiile de plecare sunt divergente, asa cum o stim toti, si pe care negocierile vor trebui sa le abordeze", a recunoscut Grohe, exemplificind cu salariul minim, dar si cu politica fiscala si bugetara. SPD cere o majorare a impozitelor, respinsa insa de Merkel.

Conservatorii au castigat lejer alegerile legislative din 22 septembrie, cu 41,5%, fata de 25,7% pentru SPD, dar sunt constransi sa gaseasca un aliat pentru a guverna.

Negocierile paralele derulate cu Verzii au condus la un esec, marti, chiar daca ecologistii nu au exclus sa revina la masa discutiilor in cazul unui esec in negocierile cu SPD/CDU-CSU.

In majoritatea timpului rivali in istoria Republicii Federale Germane, crestin-democratii si social-democratii au mai guvernat in doua randuri in astfel de mari coalitii: intre 1966 si 1969 si intre 2005 si 2009, in timpul primului mandat al Angelei Merkel.

Baza social-democratilor respinge insa aceasta coalitie, in conditiile in care in 2009 SPD a inregistrat cel mai prost rezultat din istoria sa, cu 23%.

Sigmar Gabriel a promis ca va organiza un referendum in randul mambrilor SPD pe tema unei coalitii cu Angela Merkel.